Очаква се Македония да получи предложение за започване на преговори

...
Очаква се Македония да получи предложение за започване на преговори
Коментари Харесай

Македония може да получи предложение за преговори и за ЕС, и за НАТО

Очаква се Македония да получи предложение за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз във вторник на Съвет по общи въпроси в Люксембург. Съветът ще бъде управляван от българския министър на външните работи Екатерина Захариева.

Генералният секретар на на НАТО Йенс Столтенберг съобщи през днешния ден, че на лидерската срещата на пакта през юли се чака Македония да бъде поканена да стартира и договарянията за присъединение към Алианса.

 © Българска национална телевизия
През април ЕК предложи започване на договаряния с Македония и Албания. Решението обаче би трябвало да бъде взето с цялостно единогласие от всички страни членки на Европейски Съюз. Единствената спънка пред Македония беше решаването на разногласието за името с Гърция. След подписването на контракта в Преспа пътят на Македония за започване на договаряния е разчистен.

За разлика от Македония, Албания няма да получи покана на започване на договаряния за участие. Много от държавите-членки на Европейски Съюз към момента не са изцяло уверени, че страна е изпълнила всички критерии. Като съществени проблеми се загатват корупцията и битката с проведената престъпност. Германия е измежду страните, които към момента е срещу. Днес и холандският парламент гласоподава за започването на договаряния с Македония, само че не и с Албания.

Генералният секретар на на НАТО Йенс Столтенберг съобщи през днешния ден, че на лидерската срещата на пакта през юли се чака Македония да бъде поканена да стартира и договарянията за присъединение към Алианса. За да бъде призната в НАТО, тя ще би трябвало да получи утвърждението на всички страни от пакта.
 Македонският парламент ратифицира контракта с Гърция Македонският парламент ратифицира контракта с Гърция
Парламентът в Скопие ратифицира контракта с Гърция за името Северна Македония. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не взе участие във вота. Договорът към този момент е при прези...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР