„Очаква се консултациите по въвеждането на цифровото евро да приключат

...
„Очаква се консултациите по въвеждането на цифровото евро да приключат
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Цифровото евро идва през 2023 година, а финансовият сектор иска да инвестира в зелени ядрени проекти

„ Очаква се консултациите по въвеждането на цифровото евро да приключат до края на тази година, а през 2023 година Европейската комисия (ЕК), взаимно с Европейската централа банка (ЕЦБ), ще направи законодателно предложение към Европейския парламент (ЕП) и Съвет. “ – това показа евродепутатът Цветелина Пенкова по време на присъединяване си във финансовата конференция EUROFI, която се организира в интервала 23– 25-ти февруари в Париж.

Конференцията беше проведена от френското председателство на Съвета на Европейски Съюз за да срещне представители от финансовия бранш и регулаторните органи за възстановяване на общото схващане сред обществения и частния бранш и образуване на съответна европейска финансова регулаторна рамка.

Основните тематики на форума бяха провокациите и опциите пред финансовия бранш, устойчивото финансиране, зелените вложения и цифровата промяна.

„ Цифровите валути са голям капацитет в региона на заплащанията – на дребно, микроплащания, „ офлайн “ и интернационалните прехвърляния. Евросистемата, която се състои от Европейската централна банка и централните банки на страните членки от еврозоната, започва плана през юли 2021 година. България не би трябвало да изостава от тези трендове, изключително в този момент, когато сме на прага на еврозоната. “, добави евродепутатът.

Според Пенкова „ цифровите валути, другите типове криптоактиви или „ стейбълкоинс “ са още една опция за новите софтуерни компании, финтех и старт-ъпи да развиват нови и новаторски способи на заплащане и разработки в тази посока.

В Екологичен потенциал работим по законова рамка за криптоактивите, която има за цел да насърчи нововъведенията, само че без това да нарушава финансовата непоклатимост. Нашето политическо семейство желае да види тази рамка като инструмент, който ще отбрани вложителите и потребителите от измами и злоупотреби. Обръщаме внимание на доставчиците от трети страни, които би трябвало да извършват европейските разпореждания, когато оферират своите криптоактиви (съществуващи в две основни категории – цифрови валутни разплащателни средства, който са единствено в електронна форма и независещи от централна банка или друга ръководеща парична институция) и/или токени (разплащателни единици за транзакции в електронна форма, които са директно обвързани със цената на друга цифрова валута) на потребителите в Европейски Съюз. Ключовата роля на ЕЦБ е в процеса по оторизация за криптоактивите и токените. “.

В рамките на конференцията Пенкова организира срещи с представители на финансовия бранш от Европа – банкови институции, застрахователни компании и фондове. Обсъдена беше тематиката за признаването на нуклеарната енергетика като зелена, което би улеснило доста финансирането на бранша. Пенкова показа, че „ финансовият бранш поддържа определянето на нуклеарната енергетика като зелена, тъй като това ще разреши бъдещото финансиране на планове в тази посока. Инвеститорите демонстрират сериозен интерес към нуклеарните планове в Европа и е въпрос на политическа воля и справедлива оценка на обстановката, с цел да може това решение да бъде гласувано и признато от Екологичен потенциал в идващите месеци. “.

Пенкова посочи: „ неналичието на „ зелен етикет “ на нуклеарната енергетика би затруднило финансирането на тези планове – срещу волята на вложителите и срещу интереса на европейските жители. Продължавам да работя интензивно в тази посока, с цел да се подсигурява, че ще осигурим устойчива и налична електрическа енергия на европейските жители. Настоящата обстановка удостоверява потребността от постоянни базови енергийни мощности в Европейски Съюз, които да подсигуряват сигурност и самостоятелност на енергийната ни система. Единственото решение в тази посока е развиване на нови нуклеарни мощности. “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР