Обявиха прекрасна новина за депозитите на българите в банките.Хората и

...
Обявиха прекрасна новина за депозитите на българите в банките.Хората и
Коментари Харесай

Депозитите в банките стигнаха рекордните 116.46 млрд. лв.

Обявиха прелестна вест за депозитите на българите в банките.

Хората и компаниите икономисаха върхове суми през предходната година. В края на декември общата сума на депозитите в банките е 116,46 милиарда лева, оповестиха от Българската национална банка. Това е рекорден растеж с 14,5 милиарда лева, или с 14,3% по отношение на същия месец на миналата година.

Явно покачването на цените дава опция на доста компании да натрупат в банките огромни суми. Много хора също усилват спестяванията си в банките. Характерно при семействата е, че растеж има най-вече при депозитите с огромни суми в тях, до момента в който хората с по-малки финансови благоприятни условия са принудени да теглят от спестяванията си, с цел да вържат фамилния бюджет, написа econ.bg.

В края на декември депозитите на нефинансовите предприятия в банките нарастват до 40,2 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка. Това е нарастване с рекордните 8,44 милиарда лева, или с 26,6% единствено за една година. Влоговете на семействата също нарастват доста – с 5,497 милиарда лева и в края на декември надминават 72 милиарда лева

Докато депозитите нарастват рекордно, заемите също се усилват, само че растежът се забавя и е по-малък по отношение на края на ноември. В края на декември общият размер на отпуснатите от банките заеми е 80,2 милиарда лева, което е с 12,7% повече по отношение на същия месец на миналата година, демонстрират данните на Българска народна банка.

Кредитите за бизнеса за година нарастват с 10,4% и в края на декември надвишават 41,1 милиарда лева При заемите за семействата нарастването е доста по-голямо – с 14,6% за година, като в края на декември са над 33,1 милиарда лева

Жилищните заеми за семействата нарастват повече от потребителските. Явно хората не престават да взимат доста заеми за покупка на парцели. Интересът на семействата към жилищата не понижава, тъй като доста хора желаят да живеят в по-голям и прекрасен дом, а други влагат парите си в парцели. Жилищните заеми нарастват с 17,8% за година и в края на декември са над 16,5 милиарда лева При потребителските заеми растежът е с 12,4% до 15 милиарда лева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР