Обявеното от руските окупатори спиране на Запорожката АЕЦ в Украйна

...
Обявеното от руските окупатори спиране на Запорожката АЕЦ в Украйна
Коментари Харесай

Експерти от Киев: Ако Запорожката АЕЦ спре да работи, може да се повтори катастрофата с Фукушима-1

Обявеното от съветските окупатори прекъсване на Запорожката АЕЦ в Украйна може да провокира злополука като тази в японската " Фукушима-1 " през 2011 година Това предизвестие насочиха специалисти от Държавната ревизия за нуклеарно контролиране в Киев, осведоми през днешния ден украинското издание " Дзеркало тижня ".
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6682
Руското министерство на защитата съобщи през вчерашния ден, че Запорожката АЕЦ може да бъде затворена, в случай че украинските сили продължат да обстрелват обекта - нещо, което Киев отхвърля да е правил.

Украинското военно разузнаване предизвести в това време за допустима съветска интервенция в АЕЦ през днешния ден, откакто на работещите в превзетата от Русия при започване на март електроцентрала им е било казано в петък да си останат у дома.

Ако се прекъсне енергозахранването на централата, може да излязат от строя системите за изстудяване, да се повредят дейните зони на реакторите и да бъдат изхвърлени радиоактивни субстанции в околната среда. Точно по този сюжет се разви повредата във " Фукушима ", само че поради естествени катаклизми, напомня " Дзеркало тижня ".

Постоянното електрозахранване е належащо за личните потребности на АЕЦ - за изстудяване на нуклеарното гориво в дейните зони и на отработеното гориво в басейните и за поддържане на системите за надзор и ръководство. За задачата би трябвало или да работят енергоблоковете, или да се получава сила извън. При прекъсване на всички блокове би трябвало да се подсигурява устойчиво външно енергоснабдяване. Обстрелите обаче са развалили три от четирите електропровода, свързващи АЕЦ с енергийната система на Украйна. Ако бъде развален и четвъртият, централата няма да може да получава сила за своите потребности.

Краткосрочните й потребности могат да бъдат задоволени с дизелови генератори, само че с цел да работят те дълготрайно време, е нужно дизелово гориво.

А съгласно експерти съветските военни може да попречват горивните доставки.

След като спре подаването на сила, нуклеарното гориво ще стартира да се топи и може да изтекат радиоактивни субстанции.

В Запорожката АЕЦ има шест енергоблока и изсъхнало вместилище за отработено нуклеарно гориво. Затова " развиването на повредата няма да се ограничи с районни проблеми за Украйна, а може да докара до трансгранични последствия ", сигнализират специалистите.

Според метеорологичните условия радиоактивният облак може да бъде отвеян на територията на Европа или в Русия и Беларус, където ще провокира радиоактивно замърсяване на обширни територии. Освен това инфектирана вода от Каховския язовир може да попадне в Днепър и Черно море, предвижда украинската Държавна ревизия за нуклеарно контролиране.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР