Обявено е бедствено положение в село Иново. Това съобщиха от

...
Обявено е бедствено положение в село Иново. Това съобщиха от
Коментари Харесай

Бедствено положение и в село Иново, Видинско

Обявено е бедствено състояние в село Иново. Това оповестиха от пресцентъра на Община Видин.
Кметът на общината Огнян Ценков разгласи със заповед бедствено състояние за селото. Заповедта бе издадена през днешния ден и влезе в действие от 16.00 часа. Тя е по отношение на провеждането на аварийно-възстановителни работи, за ограничение на следствията от скъсана дига в региона на село Иново, в резултат на усложнена хидрометеорологична конюнктура – превалявания от дъжд и интензивно снеготопене и нараснали равнища на водните басейни и водосборите на реките.
Проблемът породи преди обяд и при огледа се откри, че на към километър от моста на основния път на дигата откъм с. Иново има пробойна. Едната част от водата в събирателния канал се излива в землището на селото (земеделски земи). По този мотив Общинският щаб за отбрана при бедствия организира две съвещания, ръководени от заместник-кмета на Община Видин инж. Цветан Асенов. Щабът разпореди и бе направено геодезическо снимане на региона, на първите къщи наоколо до разлива, на дигата и равнището на водата в нея. Това се постанова, с цел да може да се обсъдят най-ефективните ограничения за справяне със обстановката и възобновяване на дигата. „ До дигата към този миг не е допустимо да се пристъпи отникъде, с никаква техника “, сподели инж. Цветан Асенов. „ Ще се търси краткотрайно решение на казуса. Достъп до къщите има и може да се подхващат дейности за дребна защитна дига, с цел да се отбрани популацията на Иново “, изясни инж. Асенов. Пътят сред земеделската земя и къщите е кадърен за прекосяване на тежка техника и в случай че се наложи ще бъде направена превантивно дребна дига, водата ще остане в разливната зона и няма да има никаква заплаха за хората, добави заместник-кметът.
На съвещанието на Общинския щаб в 17.30 часа участва и регионалният шеф на Видин Албена Георгиева. „ Към момента продължава да се следи дигата, това ще продължи през цялата нощ, с напъните на „ Напоителни системи “. Най-важното, което би трябвало да се каже в тази ситуация е, че няма заплаха за популацията “, съобщи тя във връзка обстановката в Иново.
Според заповедта Щабът за осъществяване на Общинския проект за отбрана при бедствия минава на непрестанен режим на работа. Кметът на кметство Иново уведомява популацията за създалата се конюнктура. От страна на „ Напоителни системи “ - Видин би трябвало да се обезпечи непрекъснато наблюдаване на сериозните сектори, както и нужната техника и експерти за осъществяване на аварийно-възстановителните действия. Районното ръководство към ОДМВР - Видин, със съдействието на бранш „ Пътна полиция “ ще провежда даване на своевременна информация за положението на пътната мрежа на територията на кметство Иново и при нужда ще ограничи достъпа на жители до засегнатите от наводнението сектори.
Информация за ситуацията и за хода на избавителните и неотложни работи ще се рапортува на всеки два часа, а при зародила обстановка – неотложно. При нужда ще се задейства и Доброволното формирование към Община Видин.
Срокът за деяние на бедственото състояние е до отпадане на събитията, послужили за съображение за оповестяването на бедствено състояние за част от територията на Община Видин, само че не повече от 7 дни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР