Обявеният преди дни режим на тока в Косово се отменя.

...
Обявеният преди дни режим на тока в Косово се отменя.
Коментари Харесай

Косово отмени режима на тока, засега

Обявеният преди дни режим на тока в Косово се анулира. Това заяви министерството на енергетиката. Причината е, че страната успя да обезпечи електричество от прилежаща Албания, осведоми Ройтерс.

Не се прецизира обаче за какъв период е съглашението.

Албания, която разчита на електрическа енергия от хидроцентрали, се сблъсква с тежка суша и също би трябвало да внася ток.

По-рано през вчерашния ден косовската енергоразпределителна компания КЕДС (KEDS) стартира спирания на тока в 8 часа сутринта локално време, защото няма задоволително локално произвеждане ток, а цените на вносната електрическа енергия са доста високи. Потребителите трябваше да имат шест часа ток, а два часа да нямат.

Косово и Албания имат съглашение да споделят електрическа енергия, като косоварите нормално се нуждаят от повече ток през зимата, с цел да отопляват домовете си, а албанците - през лятото, с цел да употребяват климатиците.

Говорителят на КЕДС Виктор Буджала сподели, че компанията получава единствено 500 мегаватчаса от въглищни електроцентрали и от възобновими източници, а потреблението е до 800 мегаватчаса. 

В изказване в неделя КЕДС и операторът на електропреносната система на страната КОСТТ (KOSTT) оповестиха, че не могат да си разрешат да внасят електрическа енергия и би трябвало да разчитат на локално произвеждане, съобщи Българска телеграфна агенция.

Около 90 % от производството на електрическа енергия в Косово е от въглища, а енергийната компания КЕК (KEK) съобщи, че е изключила съвсем половината от генераторите си за планувана поддръжка, с цел да ги приготви за зимата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР