Обявеният от турския президент Реджеп Тайип Ердоган бойкот на стоките

...
Обявеният от турския президент Реджеп Тайип Ердоган бойкот на стоките
Коментари Харесай

Милиарди долари загуби от бойкота на френски стоки в Турция


Обявеният от турския президент Реджеп Тайип Ердоган протест на стоките от Франция ще засегне търговия на стойност милиарди долари, написа в. " Сьозджу ", представен от Българска телеграфна агенция.

Търговският стокообмен сред двете страни е в размер на 15 милиарда $, а Франция трайно заема някоя от първите 10 позиции в листата на най-големите търговски сътрудници на Турция, отбелязва изданието.

През първите осем месеца на актуалната година Турция е изнесла във Франция артикули на стойност 4,2 милиарда $ и е внесла артикули за 3.9 милиарда $, сочат данни на Турския статистически институт.

През този интервал Франция е заемала шесто място измежду страните, в които Турция е осъществила максимален износ, и седмо във връзка с импортираните в Турция артикули.

През 2019 година Франция е била на седмо място измежду пазарите на турски артикули с сбъднат от Турция експорт в размер на 7.9 милиарда $. Импортът в Турция на артикули от Франция пък е в размер на 6.7 милиарда $ през 2019 година

Икономистът Атила Йешилада разяснява протеста, като уточни, че идеологията взима превес над икономическия разсъдък. Според него Турция има право да реагира, само че има дипломатически канали, по които това да стане.

" Никой ли не помни рецесията с свещеник Брънсън? Пред банките се образуваха опашки. Само споменаването от Байдън на думата CAATSA и пазарите още веднъж ще изпаднат в суматоха. Затова аз считам, че държавното управление губи фокуса и целите си ", сподели той, визирайки последствията от рецесията със Съединени американски щати поради задържането в Турция на американския свещеник Андрю Брънсън и заканите на Вашингтон за използване на CAATSA (американския закон за противопоставяне на съперниците на Америка посредством санкции) по отношение на Турция.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР