„Обявените днес от правителството антикризисни мерки са закъснеели и нямат

...
„Обявените днес от правителството антикризисни мерки са закъснеели и нямат
Коментари Харесай

Йордан Цонев: В условията на продоволствена криза властта не подкрепя селското стопанство

„ Обявените през днешния ден от държавното управление антикризисни ограничения са закъснеели и нямат фокус “, сподели Йордан Цонев.

Според него ограниченията не са задоволително таргетирани и с ясни цели, с цел да дават отговор на обстановката, в която се намират и бизнесът, и хората. Цонев счита, че по-голямата част от ограниченията са ориентирани към потреблението, което ще подтиква инфлационните резултати.

„ Най-лошо усещане в тези ограничения ни прави отсъствието на селското стопанство като фокус, който би трябвало да бъде най-ясно застъпен “, съобщи депутатът от Движение за права и свободи.

„ Ние – в изискванията на продоволствена рецесия, не поддържаме нашето селско стопанство “, безапелационен е той. „ Какво направиха още преди два месеца всички останали страни? Огромни пакети във Франция – единствено за селското стопанство, в Испания, в Италия, в Германия за фермерите. В Испания пакетът е от 16 милиарда евро, по-голямата част от който е за селското стопанство “, акцентира Цонев, като напомни, че Испания е страната, която има втори или трети максимален дълг в Европа, само че по думите му „ взема съответни ограничения, с цел да избави цели свои сектори “.

Цонев осведоми, че Движение за права и свободи е провело среща с всички браншови организации от селското стопанство. „ Проведе още през април диалози и с работодателските организации. Имаме безусловно подготвен пакет от ограничения и чакаме единствено да се отвори бюджетната процедура, с цел да ги внесем. Защото предложенията ни засягат бюджетни разноски “, съобщи той.

Според заместник-председателя на Движение за права и свободи държавното управление няма никакво предпочитание да води разговор с опозиционните партии и с другите организации. „ И животновъди, и растениевъди ни споделиха, че кабинетът няма никакъв разговор с тях “, заяви той. „ Казаха ни, че сега се закриват цели ферми, животните се колят и продават. Една плантация се възвръща приблизително сред 5 и 10 години. И в изискванията на тази жестока продоволствена рецесия, която се задава, ние нямаме и един лев фокус към селското стопанство “, сподели Цонев.

„ Всички ограничения ще бъдат проинфлационни, значително това е неизбежно. Но въпреки всичко можеше да не се изземват част от средствата под формата на налози и в този момент да се връщат, тъй като по този начин се включват в цените на продуктите, които хората употребяват “, съобщи ръководителят на Бюджетната комисия в Народно събрание. Той още веднъж даде образец с Франция и Испания, „ където се планува тъкмо това – данъчно облекчение, с цел да не се изземват парите веднъж от хората, да се натрупат, примерно, в енергопроизвеждащите сдружения и да се вземат оттова, с цел да се върнат към хората и бизнеса “.

„ Нашето отношение е по-скоро негативно “, съобщи Цонев, защото това са „ закъснели ограничения без фокус и без ясна стратегия “.

„ В ръководещите има чувство за самодостатъчност. В такава рецесия обаче никой не си разрешава да работи самичък “, сподели в умозаключение Йордан Цонев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР