Обявената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация няма да

...
Обявената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация няма да
Коментари Харесай

ISW: И с частичната мобилизация Путин няма да промени хода на войната в Украйна

Обявената от съветския президент Владимир Путин " частична готовност " няма да повлияе значително на хода на войната през идващите месеци.

Това предвижда в своя дневен отчет за военната конюнктура в Украйна американският Институт за проучване на войната (ISW).

Неговите специалисти показват, че Путин не е отправил експлицитна опасност за потребление на нуклеарно оръжие, в случай че Украйна продължи с контраофанзивните интервенции за освобождение на окупираните от съветската войска територии.

Освен това не е ясно каква част от съветския запас към този момент е била изпратена да се бори в Украйна. През ноември 2021 година представители на западното разузнаване оповестиха, че Русия е призовала " десетки хиляди резервисти " като част от предвоенната си готовност.

След това през юни 2022 година украинските военни оповестиха, че съветските сили са заели 80 000 запасняци да се борят в Украйна.

От ISW допускат, че в този интервал съветските военни евентуално са призовали най-боеспособните си запасняци да се бият в Украйна.

Така актуалната частична готовност ще стартира с привличане на по-малко боеспособен личен състав, разясняват американските военни специалисти.

Частичната готовност ще се извърши на планувани стадии, разкри в изявление от 21 септември съветският министър на защитата Сергей Шойгу.

Това евентуално изключва ненадейно навлизане в Украйна на съветски сили, което би могло трагично да промени хода на войната.

По този метод частичната готовност в Русия няма да лиши Украйна от опцията да освободи още от окупираната си територия през зимата.

Освен това наборната работа в Русия е едвам една година. Обучението на наборниците се прави по остарели методики и неналичието на съответна политика за викането в ресурс през годините прави съветските резервисти зле подготвени и без мотивация. Не би трябвало да се не помни, че имащите военен опит руснаци към този момент седми месец се борят в Украйна, търпейки загуби.

Друг не по-малко незначителен проблем е какво образование ще получат запасняците, призовани в границите на частичната готовност. Шойгу разказва целеустремен развой на образование, който ще запознае или напомни мобилизираните резервисти с интервенции на равнище екипаж и поделение, а по-късно и на взвод, преди да бъдат изпратени да се бият. Този развой би трябвало да отнеме седмици, в случай че не и месеци, с цел да се приведат резервистите от цивилния живот във военна подготвеност.

Ръководителят на Комитета по защита и сигурност към Съвета на федерацията Виктор Бондарев заяви, че мобилизираните запасняци ще се образоват повече от месец, преди да бъдат изпратени. От друга страна, военният комисариат в Курска област заяви, че резервистите под 30 години ще бъдат изпратени незабавно в Украйна без в допълнение образование.

Украинските сили евентуално са траяли настъпателните интервенции към Лиман.

Украинските сили нанесоха удари северно и източно от град Херсон като част от акция за секване на оперативно равнище против съветски логистични, военни и транспортни средства в Херсонска област.

Украински и съветски източници идентифицираха три региона на военна интензивност на 21 септември: северозападно от град Херсон, покрай украинския плацдарм над река Инхулец и южно от границата сред Херсон и Днепропетровска област в региона на Високопиля.

Руските федерални субекти (региони) не престават с тайната готовност без значение от оповестената от съветския президент Владимир Путин частична готовност.

Назначените от Русия окупационни админи евентуално усилват ограниченията за правоприлагане и пречистване в окупираните региони на Украйна в подготовка за референдумите за фиктивно анексиране, провеждани от Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР