Обявен е изпълнителят за най-важната обществена поръчка за започване на

...
Обявен е изпълнителят за най-важната обществена поръчка за започване на
Коментари Харесай

J&P AVAX S.A е избраният изпълнител на проекта IGB за строителство на междусистемната газова връзка до Гърция, договорът е за близо 145 млн. евро


Обявен е изпълнителят за най-важната социална поръчка за започване на строителството на плана IGB; договорът ще е на стойност 144 850 000 евро, оповестиха от българо-гръцкото сдружение ICGB /„ Ай Си Джи Би “/.

Проектната компания „ Ай Си Джи Би “ АД завърши сполучливо процедурата за възлагане на публичната поръчка за планиране, доставка и строителство на междусистемната газова връзка Гърция – България, се сочи в известието.

От компанията напомнят, че първичен интерес към лимитираната процедура, провела се в две етапи, беше деклариран от 11 интернационалните и български компании и обединявания. Участникът, който в най-голяма степен покрива техническите и финансовите условия на ICGB, е J&P AVAX S.A, който с обща оценка от 83, 8 точки от оптимални 100 и обща цена от 144 850 000 евро е избран за реализатор на публичната поръчка за планиране, доставка и строителство.

Изпълнителните шефове на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос показаха задоволеност от сполучливото привършване на процедурата и от постигнатия прогрес по плана. Двамата означиха, че публичните поръчки за възлагане на строителство и за доставка на тръби са последните и най-важни стъпки, чието осъществяване основава условия да стартира построяването на терен на междусистемната газова връзка.

Договорът за строителство ще се извършва за интервал от 18 месеца, като ICGB чака бърза готовност и разчита на високия професионализъм от страна на определения реализатор за съблюдаване на бюджета и графика на строителството.

Търгът беше разгласен на 30-ти април 2018 година и се организира като лимитирана процедура на два стадия - осъществяване на прелиминарен асортимент и подаване на предложения от позволените претенденти. Пет компании и обединявания бяха позволени до втори стадий на процедурата:
ДЗЗД IGB – 2018 с членове - Бонати С.п.А, Главболгарстрой Интернешънъл АД, GP Group АД Обединение МАКС ЩРАЙХЕР – ТЕРНА с членове: " ТЕРНА " АД и " МАКС СТРАЙХЕР " С.П.А; Обединение SPIECAPAG TRACE IGB 2018 с членове Spiecapag АД и Трейс Груп Холд АД; J&P AVAX S.A; Обединение CPP – AKTOР - Чайна Петролеум Пайплайн Инженеринг Ко. ООД (СиПиПи ООД) и Строително Акционерно Дружество АКТОР (АКТОР АД).
В рамките на снадки период за подаване на документи, предложения постъпиха от ДЗЗД IGB – 2018 и J&P AVAX S.A. Офертите на участиците дават отговор на условията за техническа спецификация и бяха отворени на обществено съвещание. Според осъществената техническа оценка предлагането на ДЗЗД IGB – 2018 съдържа повече прерогативи по индикатора, който прави оценка качеството на осъществяване. Офертата на J&P AVAX S.A. също покрива всички минимални условия и съдържа прерогативи, които ги надграждат.

Предложената обща цена за осъществяване на публичната поръчка от ДЗЗД IGB – 2018 е в размер на 229 700 000 евро,коетозначително надвишава прогнозната стойност на поръчката. Това е съображение за изключване от по-нататъшно присъединяване според изискванията на процедурата. Поради това участникът, който в най-голяма степен покрива техническите и финансовите условия, е J&P AVAX S.A.

В осъществяване на условията по Закона за публични поръчки (ЗОП), решението е оповестено на уеб страницата на ICGB в раздел „ Профил на купувача “ дружно с детайлно изложение на целия развой по осъществяване на процедурата и претекстове за взетите решения. Всички процедури, проведени от компанията, са извършени при цялостна бистрота, еднакъв достъп на всички заинтригувани страни и съблюдаване на настоящото законодателство.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В сходство с устава си, „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в региона на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към прилагане на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/година, като следва развиването на пазара и по този метод позволявайки назад подаване (от България към Гърция) с в допълнение създаване на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за съгласие сред „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG по отношение на взаимни дейности по отношение на бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР