Обясняваме накратко 10-те ключови промени в Закона за защита от

...
Обясняваме накратко 10-те ключови промени в Закона за защита от
Коментари Харесай

Обясняваме накратко 10-те ключови промени в Закона за защита от домашно насилие - 4

Обясняваме в резюме 10-те основни промени в Закона за отбрана от домашно принуждение. 

4.  Тотална възбрана за всевъзможен контакт сред насилника и потърпевшото лице

С измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН) се вкарва тоталната възбрана за всевъзможен контакт с потърпевшото лице, като законодателят включва и връзката, осъществявана чрез телефон, имейл, елементарна поща и всички средства за връзка, които актуалният свят предлага.

Често причинителите на принуждение, които имат възбрана да се приближават до жилището, местоработата или местата за отдих на потърпевшото лице, употребяват приложенията Viber, Меssenger, WhatsApp и други, които им дават опцията да поддържат контакт с жертвата си, както и да реализират душевен тормоз и подстрекателство, че са наоколо и имат надзор. Промяната е извънредно значима, защото в 99% % от случаите на домашно принуждение причинителите не престават издевателството над потърпевшите лица онлайн.

Как беше преди?

Връзката на Валерия и Венко стартира като в сантиментален филм. Той работи и учи, както и тя, а фантазията й е да учи актьорско майсторство в Обединеното кралство. В началото на връзката им Венко я поддържа, досега, в който тя взема решение да замине за Англия. Въпреки множеството диалози, обещания и молби от страна на Валерия, той остава неотстъпчив и декларира, че няма да я пусне да замине. Венко в никакъв случай не протяга ръка на Валерия, само че обидите и психическият тормоз я унищожават прочувствено и душевен. Тя се затваря в себе си и стартира да излиза все по-рядко. Ограничава срещите с приятелите си, а радостното момиче се трансформира в изплашено момиче. Преди да замине, Валерия подава молба по реда на ЗЗДН пред районния съд. Издадена е заповед, с която Венко е длъжен да се въздържа от психическо принуждение над нея. Въпреки това обаче той не престава да й написа във всички приложения, в които тя не го е блокирала. Тормозът не престава и след заминаването, макар че тя има нов британски телефонен номер. В продължение на година той не стопира да й написа, а тя непрекъснато се опасява той да не е наоколо и да я дебне.

При новите разпореждания на Закона, Валерия подава молба, а Венко получава възбрана да реализира връзка, осъществявана чрез телефон, имейл, елементарна поща и всички средства за връзка. Нарушаването й носи законови последици.

 *Законът за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН) претърпя основни промени, които ще обезпечат по-бърза и съответна поддръжка на потърпевшите, само че е извънредно значимо те да са наясно със своите права, с цел да изискват действително използване на Закона. Кампанията по разяснение на изгодите от ЗИД на ЗЗДН се реализира от Фондация „ Будителките “ в интервала юли – септември 2023 година, с финансовата поддръжка на Български фонд за дамите и с юридическа консултация от страна на адв. Биляна Лавчева.  

 
Вижте тук какво би трябвало да знаете за основните промени в ЗЗДН:
 

 
 

.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg