Обвиняем за смъртта на украинската правозащитничка Екатерина Гандзюк е арестуван

...
Обвиняем за смъртта на украинската правозащитничка Екатерина Гандзюк е арестуван
Коментари Харесай

Обвиняем за смъртта на украинска правозащитничка е арестуван у нас

Обвиняем за гибелта на украинската правозащитничка Екатерина Гандзюк е задържан преди дни в Бургас, оповестиха от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Мъжът е пристигнал у нас още през 2018 година, само че съгласно проверяващите тогава той не е бил пуснат за търсене посредством Интерпол. Установен е след няколко месеца търсене, а след среща на основния прокурор Иван Гешев със зам.-главния прокурор на Украйна е взето решение за ареста му. Според проверяващите задържаният е подстрекател и помощник в покушението против Гандзюк.

Младата жена, която бе общински консултант в родния си град Херсон, бе залята с киселина на 31 юли 2018 година 33-годишната Гандзюк умря от раните си на 4 ноември същата година. Смъртта ѝ имаше мощен публичен отзив в Украйна. Имаше демонстрации с искане за откриване на причинителите.

По неофициална информация задържаният е Алексей Москаленко. Разследващите настояват, че мъжът има богато престъпно минало. Освен това разполагал със солидни финансови благоприятни условия и през последните съвсем две години у нас не му се налагало да работи. Променил външността си и даже походката, с цел да не бъде разпознат даже на видеозапис, изясни шефът на националната полиция Христо Терзийски.

Мъжът е влезнал у нас пешком през граничния пункт " Дуранкулак " през лятото на 2018 година След това нямал нито един адрес в България. Според Терзийски той имал умения да " работи с хладно и огнестрелно оръжие ". Мъжът е считан за рисков, само че съгласно Терзийски при ареста му е употребена единствено физическа мощ без помощни средства.



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР