Обвинител №1 отложи изявлението си по БНТ за другата седмицаВъв

...
Обвинител №1 отложи изявлението си по БНТ за другата седмицаВъв
Коментари Харесай

Бързат да гласуват срещу главния прокурор в четвъртък 

Обвинител №1 отсрочи изказването си по Българска национална телевизия за другата седмица
Във вторник ще приказва в Европарламента за “Барселонагейт ”

След атентата бил “разпилян и безреден ”

Активирани от политически “enter ” членовете на Висшия правосъден съвет бързат да гласоподават против основния прокурор Иван Гешев идния четвъртък. Това стана ясно след 14-часовото маратонско съвещание, траяло от 9,30 до 23,45 ч този четвъртък. На него бе използвана цялата палитра от кухи юридически изречения, с цел да се прикрива безсилието на болшинството в Пленума да потвърждава, че с израза си “политически отпадък ” по адрес на седящите в Народното събрание, Гешев е уронил престижа на правосъдната власт.

Както писа “Труд news ”, цялото бързане е да не би Конституционният съд да допусне питането на Гешев за Крумовите закони, тъй като тогава процедурата би трябвало да спре до произнасянето, което може и да е следващата година.

Следващото съвещание е планувано за понеделник сутринта, когато ще бъде изслушан заместник-главният прокурор Даниела Машева. Във вторник - 13 юни, в Европейския парламент има планувана среща с депутатите от Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права, в която взе участие и Елена Йончева. Най-вероятно основната обсъждана тематика ще е “Барселонагейт ”.

За довечера се очакваше изказване на основния прокурор по Българска национална телевизия, само че още по обед се разбра, че Гешев го е отсрочил най-рано за четвъртък другата седмица.

Иначе до момента по процедурата Пленумът изслуша шефът на националното разследване Борислав Сарафов и заместникът му Ясен Тодоров и Марчела Пантелеева, чиновник в прокуратурата. От думите на Тодоров стана ясно, че след атентата Гешев е бил “разпилян и безреден ”, споделил му, че от този момент съвсем не е спал. На 14 май - ден преди брифинга с “политическия отпадък ”, Гешев и Тодоров се срещнали и основният прокурор споделил, че се усеща “опрян до стената ”, само че не и че ще си скъса демонстративно оставката.

Сарафов видял Гешев единствено вечерта след гърмежа на 1 май, след това се чували по телефона, само че шефът на следствието бил афектиран, че Гешев не е излязъл незабавно с изказване, че по време на гърмежа не е бил със фамилията си. Оттогава връзките посред им се обтегнали и Сарафов решил да призове “прокуратурата да не навлиза в политиката и да въздейства ”.

С писмо до ръководителя на 49-ото Народно заседание
Гешев изиска да приказва за корупцията във властта 


Главният прокурор Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до ръководителя на 49-ото Народно заседание Росен Желязков с искане да бъде изслушан от народните представители по отношение на съответни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с въздействие.

Изслушването е поискано на съображение член 26 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание, който планува разискване с народните представители на активността на прокуратурата и проверяващите органи, в това число при зародили усложнения в реализиране на функционалностите им.

Главният прокурор показва, че чуването следва да се организира при закрити врата, поради съдържаща се в досъдебните производства сензитивна информация.

В писмото се акцентира, че отбраната на независимостта на правосъдната власт е неразривно обвързвана с прозрачността и съдействието с другите управляващи. “Откритият разговор би спомогнал за одобряване на европейските стандарти за гарантиране на непоклатимост и правдивост за обществото ”, показва Иван Гешев.

Днес не стана известно дали писмото е стигнало до Росен Желязков и дали към този момент се мисли за денят и часът на сходно чуване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР