Обвинения в лицемерие и цинизъм, бедстващи мигранти в морето, спорни

...
Обвинения в лицемерие и цинизъм, бедстващи мигранти в морето, спорни
Коментари Харесай

Уравнение с много неизвестни - ще успее ли ЕС да се договори какво да прави с мигрантите

Обвинения в двуличие и цинизъм, бедстващи мигранти в морето, противоречиви проекти за нова " ос " против незаконната миграция. Това е единствено част от вълната вести за бежанците, която за по-малко от месец заля Европа. Темата не инцидентно извънредно бързо още веднъж стана настояща.

На 28 и 29 юни водачите на Европейски Съюз ще седнат на една маса, с цел да опитат да сложат завършек на продължаващият години наред застой по въпроса за промяната на европейската система за даване на леговище. Лагерите към този момент се оформят, а компромисът наподобява мъчно изпълним. Ситуацията се усложнява още повече от растящото напрежение по мигрантския въпрос вътре в държавното управление на Ангела Меркел.

Спорът отдавна разделя Европейски Съюз на южни страни, където идват множеството мигранти от Близкия Изток и Африка, и централноевропейски страни, които отхвърлят да одобряват част от идващите. Богати дестинации като Германия също желаят договорка, съгласно която никой да не може изцяло да бъде изключен от задължението да приюти мигранти, написа " Ройтерс ".

Изненадващият нов другар на Орбан

В началото на май унгарският министър председател Виктор Орбан сподели, че главната цел на новото му държавно управление е да подсигурява сигурността на страната и християнската просвета, думи, които той употребява преди, с цел да откаже достъп на каквито и да е хора от най-вече мюсюлмански страни в Близкия Изток и Северна Африка.

Славата на гневен съперник на мигрантите, която унгарският министър председател си завоюва през последните години, може скоро да му бъде отнета от един също толкоз спорен политик. Новият италиански вътрешен министър Матео Салвини, който е водач на участващата в обединението и известна с антиимигрантските си възгледи партия " Лига ", бързо даде поръчка за желанията си. Два дни откакто държавното управление постави клетва, Салвини отпътува за Сицилия, главната входна точка за повече от 600 000 мигранти, пристигнали в Италия от Северна Африка от 2014 година насам. Там той разгласи, че " купонът " за мигрантите в Италия е приключил и акцентира, че страната " не може да бъде превърната в бежански лагер ".

 Виктор Орбан
© Reuters

Виктор Орбан

От думи той съвсем незабавно мина към дейности - Италия отхвърли да одобри филантропичен транспортен съд с над 600 мигранти, оплака се, че Франция е затворила за мигранти границата си с Италия и се закани, че " корабите, принадлежащи на непознати организации и развяващи задгранични флагове, не могат да диктуват италианската имиграционна политика ". Но премълча, че съвсем 300 от мигрантите на кораба бяха събрани в открит оморе от италианската брегова защита.

Случилото се зарадва Орбан, който побърза да увери Рим и в цялостната поддръжка на цялата Вишеградска четворка (Унгария, Полша, Чехия и Словакия). Досега липсваше волята, уточни Орбан, съгласно който с новото държавно управление в Рим " тази изчезнала воля се връща в Италия ".

В разбор на Европейския съвет по външна политика се показва, че решението на Салвини е явен сигнал към електората, само че действителността е друга. В Италия се следи най-голямата бездна в Европа сред чувството на италианците, че са наводнени от мигранти и действителната миграция - те имат вяра, че мигрантите съставляват 30% от популацията, а в действителност са единствено 9%. Погрешните разбирания обаче са основали необятна поддръжка за политиките, блокиращи имиграцията.

 Луиджи ди Майо и Матео Салвини
© Reuters

Луиджи ди Майо и Матео Салвини

Според Габор Дьори, който е основен анализатор в института " Политически решения " в Будапеща, Матео Салвини гледа на унгарския министър председател Виктор Орбан като на европейски модел, който желае да следва. Лявото популистко придвижване " Пет звезди " също е настроено враждебно към имиграцията. " Разбира се, има основна разлика сред тези страни – източните страни в действителност не пускат бежанците, а Италия несъмнено е приела повече от справедливия ѝ дял в границите на Европейски Съюз. Но, говорейки политически, тези страни в този момент са близки по въпроса ", разяснява той пред " Дневник ".

Като " револвер на масата "

Случилото се с кораба " Акуариус " бе обръщение към Брюксел малко преди Европейския съвет в края на месеца, че Италия съществено желае промени в изискванията за миграцията и погребва всяка останала вяра, че водачите може да договорят промяната на миграционната политика на блока. Развитието на обстановката също така може да промени метода, по който страните членки си сътрудничат в Средиземноморието, с цел да избавят мигранти, идващи от Либия.

Когато новото италианско държавно управление пристигна на власт предишния месец, огромният боязън в Брюксел бе, че то ще употребява опасността за излизане от еврозоната като метод да получи каквото желае в Брюксел. Според посланик от Европейски Съюз рецесията с кораба демонстрира, че Салвини е подготвен да употребява миграцията като нов " револвер на масата " в диалозите. " И този път револверът ще остане ", добавя дипломатът, представен от " Ройтерс ".

Все по-крайна Австрия

Другата страна, чийто глас стартира да се чува все по-често по тематиката, е Австрия. На фона на наближаващото австрийско председателство на Съвета на Европейски Съюз при започване на юли, Виена даде ясна поръчка, че въпросът за миграцията ще бъде високо в дневния й ред през идващите месеци.

 Себастиан Курц и Ангела Меркел
© Reuters

Себастиан Курц и Ангела Меркел

През декември предходната година канцлерът Себастиан Курц сформира коалиция с националистическата австрийска Партия на свободата. Категоричната позиция на Австрия по доста европейски въпроси, от миграцията и бюджета до апелите Турция да не бъде призната в Европейски Съюз, приготвя почвата за едно председателство в прорез с традицията. Макар неведнъж да се разгласи за " мост " (и сред Европейски Съюз и Русия, и сред непокорната Централна Европа и останалата част от ЕС), австрийското управление стартира от ден на ден да клони към заемащия твърда позиция за миграцията лагер.

През последните седмици към Австрия се заформи група, настояваща незаконните мигранти да бъдат събирани в " непривлекателни " центрове за задържане отвън Европейски Съюз. Идеята му отбраната на границите на Европейски Съюз от незаконни мигранти да се прави от " ос на искащите " с присъединяване на Германия, Австрия и Италия, обаче не беше добре признат от канцлера Ангела Меркел и даже разклати ръководещата в Берлин коалиция.

По думите на Габор Дьори новото австрийско държавно управление е възприело твърда линия по въпроса за миграцията и ще бъде подложено на вътрешен напън да извърши обещанията си. " Натискът не е идентичен за двамата съдружни сътрудници. За Партията на свободата въпросът е основен, един компромис на държавното управление, на което е член, мъчно ще бъде признат от електората й. Канцлерът Курц също зае твърда позиция, само че той може да " продаде " един възможен компромис на личната си партия, до момента в който съумява да реализира някои от задачите си ", разяснява анализаторът, като акцентира, че ръководещите партии са доста обединени по въпроса за бежанците.

Същевременно към момента не е умряла и концепцията за лагери за мигранти главно в Северна Африка, като в края на седмицата висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини отбрани предлагането отвън Европейски Съюз да бъдат обособени изнесени центрове за мигранти, търсещи протекция. По нейните думи центровете, обособени по този метод към този момент в Либия, дават позитивни резултати и са модел за подражателство.

Възможен ли е компромис

Настоящите опити за усъвършенстване на системата съвсем сигурно ще претърпят неуспех в края на юни поради съпротивата на средиземноморските и централноевропейските страни, се показва в разбора на Стефано Торели за Европейския съвет по външна политика. Италия, Испания, Гърция, Кипър и Малта упорстват за въвеждането на квоти за преразпределяне, които ще доведат до по-равно шерване на отговорността.

 Председателят на Европейския съвет Доналд Туск
© Reuters

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Предложението на българското европредседателство обаче планува да се вкара система, съгласно която доброволните квоти влизат в действие едвам откакто дадена страна членка е приела 160% от своя дял търсещи леговище (изчислено на основата на БВП и размер на населението), а на наложителна основа това да се случва единствено откакто са достигнати 180%. Докато Европейският парламент в началото предложи страните да бъдат глобявани с 250 000 евро за всеки мигрант, който отхвърлят да одобряват, наказването в българското предложение е единствено 30 000 евро.

Какво остава следователно да създадат Рим и Брюксел? Италия и други страни са прави да желаят повече взаимност за мигрантите, а Европейски Съюз би трябвало да може да усъвършенства механизма за преразпределяне посредством приемането на наложителни санкции. Проблемът е, че централноевропейските страни, дружно с Австрия, са твърдо срещу сходна промяна и вместо това желаят по-строг граничен надзор. Италианското държавно управление обаче прави неточност като застава зад групата, отхвърляща българското предложение. По този метод Рим ускорява политическото въздействие точно на страните, които са главните виновници за неуспеха на договарянията за миграцията, промяната на системата за леговище и опитите за преразпределяне, се споделя още в разбора на Стефано Торели.

Българското предложение - обречено на неуспех

Според последната чернова на българското предложение, забелязана от брюкселското издание " Политико ", страните ще бъдат виновни за мигрантите единствено през първите осем години след регистрирането на търсещ леговище и ще бъде по-трудно да се кандидатства за леговище в други страни. Според Италия и други средиземноморски страни обаче осем години са прекалено много и те упорстват за две години.

Българското предложение, което има поддръжката на Германия, Швеция и други страни, не искащи повтаряне на пика на рецесията през 2015-2016 година, на процедура съживява концепцията за наложителните квоти, само че единствено при положение на огромно увеличение на броя на бежанците, което ненадейно може да докара до нова рецесия. Европейски Съюз постави завършек на квотната система през септември 2017 година, откакто разпредели по-малко от 28 хиляди бежанци, надалеч от задачата от 160 хиляди

 Корабът
© Reuters

Корабът " Акуариус "

Полша и Унгария обаче са срещу всевъзможни наложителни квоти за мигранти и посланик, осведомен с диалозите, сподели, че концепцията е " безусловно неприемлива ". Тя бе отхвърлена и в взаимен документ на пет средиземноморски страни, в това число Италия, само че заради тъкмо противоположната причина. Според документа този вид няма да има " неотложен позитивен резултат " върху облекчаването на тежестта за главните страни, през които мигрантите влизат.

Обреченото на неуспех българско предложение е единствено последното от дългия лист опити за решение на казуса (холандското, словашкото, малтийското и естонското ръководи пробваха, само че се провалиха).

Ако не бъде реализирана договорка, топката ще е в полето на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск. По време на неофициалната вечеря на водачите на Европейски Съюз в София през май той сподели, че при положение на неуспех, персонално ще се заеме със задачата. Според дипломати обаче на него ще му бъде също толкоз мъчно, колкото и на всички останали. " Силно се колебая, че ще има съглашение до края на месеца ", разяснява посланик, осведомен с диалозите за миграцията.

Всички са еднообразно недоволни

Според почитан посланик от Европейски Съюз, представен от " Ройтерс ", " извънредно деликатните и сложни договаряния " въпреки всичко може да доведат до резултат. Друг посланик от страна членка, в която бежанците и мигрантите чести желаят да отидат, разяснява, че последната чернова е добра основа за компромис, тъй като " всеки е съвсем еднообразно неудовлетворен от нея ", само че добави, че Варшава и Будапеща не престават да са срещу.

Но да се употребява гласоподаване с болшинство още веднъж (както през септември 2015 година при гласуването на квотите, което ядоса най-много Полша и Унгария, само че и други страни от Централна и Източна Европа), може да се окаже още по-трудно, откакто Италия и Австрия се включиха в листата на съперниците на концепцията.

Много хора в Европейски Съюз предизвестяват, че блокът не е подготвен за нов всеобщ приток на мигранти. Въпреки че броят на идващите понижа внезапно, те цитират данни от Германия, където доста хора не престават да идват без нужната регистрация при влизане в Европейски Съюз, главно през препълнените гръцки острови. Германия, Франция и още няколко страни вкараха изключителни гранични инспекции в свободната шенгенска зона за напредване, с цел да управляват по-добре обстановката. Те ще работят до октомври, само че доста страни имат намерение да ги продължат и по-късно. В България обработването на молбите на бежанците лишава от три до шест месеца.

Според Габор Дьори поради това какъв брой е разграничен Европейски Съюз по въпроса, по всяка възможност няма да има прогрес по промяната на европейската система за даване на леговище. Той обаче не счита, че това е нещо, което може да се планува. " Можеше ли някой да планува, че президент на Съединени американски щати ще беседва персонално с водача на Северна Корея през 2018 година? Надали. И въпреки всичко, не виждам доста благоприятни условия за компромис сред, да вземем най-противоположните страни на дебата - шведската позиция и унгарската позиция. Но в това време водачите на Европейски Съюз по всяка възможност схващат, че бъдещето на Европейски Съюз ще бъде наранено от способността им да се оправят с казуса. Проблемът е също, че от ден на ден национални водачи в Европейски Съюз наподобява имат повече интерес от неуспех ", разяснява Дьори.

И не на последно място, дано не забравяме, че вътрешният спор в Европейски Съюз се води в комфорта на подписаната през 2016 година договорка сред съюза и Турция за мигрантите. Съгласно съглашението всички нередовни имигранти, идващи в Гърция от Турция, биват връщани и за всеки върнат сириец бива разселван в Европейски Съюз по един сириец от Турция. Сделката за разпределяне на два пъти по 3 милиарда евро в подмяна на задържане на мигрантския поток към Европа не един път е ставала мотив за напрежение сред Анкара и Брюксел, поради превеждането на парите. И въпреки на срещата сред водачите на Европейски Съюз и президента Реджеп Ердоган във Варна през март да бе контрактувано, че съглашението за бежанците ще бъде продължено и съюзът ще изплати идващите траншове от 1.2 милиарда и 3 милиарда евро, то по всяка възможност ще продължи да дава на турския водач благоприятни условия да шантажира Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР