Обвинената за корупция отстранена кметица на столичния район Младост Десислава

...
Обвинената за корупция отстранена кметица на столичния район Младост Десислава
Коментари Харесай

Окованата Иванчева: що за общество е това?

Обвинената за корупция отстранена кметица на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева постъпи в сряда в болница поради проучвания на израстък на хипофизата ѝ. Подобна новина би предходна като рутинно известие в медийните летописи, в случай че не бяха последвалите фрагменти. А те пък от своя страна демонстрираха човеконенавистта на властта у нас.
Тежко охранявана, Иванчева се качваше по стълбите на болничното заведение с белезници на ръцете и...оковани крайници. Композицията се допълваше от кожен колан през кръста й, за който са закрепени оковите, за придвижванията й да бъдат още по-ограничени. Единственото съображение за това е повдигнатото ѝ обвиняване за рушвет в изключително огромни размери, който съставлява изключително тежък случай.
След предстоящо разразилия се скандал, от Министерство на правораздаването обясниха, че всичко е законно защото се извършва разпоредба, съгласно която по отношение на всеки, който се конвоира за лекуване и проучвания във външни лечебни заведения, се ползват помощни средства – белезници за ръцете и краката. Проверка във въпросния документ сочи, че подобен текст съществува. " При конвоиране на разположение, за което има данни, че е направило съзнателно закононарушение от общ темперамент, представляващо изключително тежък случай, както и в случаите, когато са налице задоволително данни, че конвоирането може да бъде осуетено, на конвоирания се слагат белезници и на краката”, гласи той.
Защото може
Защо такива гледки не сме виждали до момента – остава мистерия. Не е мистерия обаче за какво точно упрекнатата кметица на Младост посети болница окована като тежък престъпник. И то на фона на станалите към този момент комедийно-нарицателни бягства на арестанти от цяла България.
Отговорът на този въпрос е подобен с отговорите на всички останали питания към ареста и третирането на Иванчева по-късно. Защото може.
Може да бъде вкарана в болница с вериги. Защото можеше и при ареста й в средата на април да бъде държана седем часа с белезници посред кръстовището пред Спортната палата дружно със заместничката й Биляна Петрова, а гръмовната акция да се предава онлайн по всички медии.
Може да бъде вкарана в болница с вериги, тъй като можеше да бъде натикана в правосъдната зала зад бронирано стъкло, с цел да бъде запушена устата й и медиите да не чуят какво споделя.
Може да бъде вкарана в болница с вериги, тъй като беше напълнo допустимо в правосъдна зала да е с белезници, с цел да не може да лепи бележки до медиите по гореспоменатото стъкло. Т.е. заглушаването да е цялостно.
Тук, несъмнено, ясно би трябвало да се каже: дали Иванчева е била добър властник няма никакво отношение към проблема. Нито дали е отговорна или не, защото сходни решения взема съдът.
Единственият въпрос в тази ситуация е – съразмерно ли е сходно отношение на властта към закононарушението и посочената за негов причинител. Краткият отговор е – не. Обяснението към него може да варира. То може да бъде открито в метода, по който Иванчева стана кметица на регион “Младост” - неподкрепена от партии. И може да се счита за предизвестие, че ето по този начин се случва с несистемните играчи.
Може да бъде закодирано и в желанието на целия държавен уред да откри своя изкупителна жертва и опаковка на невъзможността да се занимава с висока корупция. Защото до момента в който сякаш самостоятелните регулатори лъскат до цялостен искра облика на Пеевски, да вземем за пример, на настървения за разкрития елементарен човек би трябвало да му бъде посочен “престъпник”, другояче ще вземе да се замисли за тези, които вместо да са оковани, се разхождат свободно...
Може да се търси и в чисто пиарски нагон на спецпрокуратурата и антикорупционната комисия, които се обрисуват като съществени елементи от пъзела, съпътстващ избора на идващ основен прокурор.
Лесната жертва
Но най-много може да бъде намерено в лесната жертва. Защото Иванчева е точно такава. И затова може да бъде използвана от държавния уред за всичко, което му е належащо все още.
После всички човеконенавистни дейности се оправдават с наредби и всевъзможен тип нормативни актове.
Впрочем, в случай че има нещо по-неприятно от гледката на окованата болна жена и всички условия към нейния случай от самото й задържане до през днешния ден, то това е, че у нас се одобряват тихомълком всевъзможни нормативни документи, които са в изострен спор с Европейската спогодба за отбрана на човешките права. И тези наредби и указания могат да бъдат извадени за опрощение на всяко властово деяние, което пък прикрива друго властово безучастие.
Десислава Иванчева е изкупителната жертва на системата, която не може и не желае да работи. А би трябвало да симулира битка с корупцията. Но окованата Десислава Иванчева на болничните стъпала е и знак на омразата, която изпитва страната към личните си жители. Десислава Иванчева също по този начин е илюстрация на тоталитарния (законодателен) инстикт в обществото. И демонстрира ясно, че уважението към личността тук е сведено до нула. А точно то е първото ходило на модерната страна.
Автор: Полина Паунова за " Дойче веле "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР