Обвинен по няколко дела в корупция, бившият израелски премиер Бенямин

...
Обвинен по няколко дела в корупция, бившият израелски премиер Бенямин
Коментари Харесай

Бенямин Нетаняху: сделка със съда, която взема за заложник Израел

Обвинен по няколко каузи в корупция, някогашният израелски министър председател Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и разисква вероятно съглашение за наказването си, което може да го избави от пандиза, само че и да постави завършек на политическата му кариера, а също по този начин да смъкна настоящето държавно управление.

По малките екрани и радиата, в печата и обществените мрежи Израел в детайли следи сагата с по този начин наречения "искат тиун ", или "споразумение с правораздаването " - сложна договорка, които се пробва да контракти Нетаняху, с цел да не бъде лишен от независимост.

Потвърждавайки част от изявленията в локалния щемпел, правосъдни източници обявиха пред Агенция Франс Прес, че кланът на премиера разисква с правосъдната система съглашение за наказването.

Източниците обаче не разясниха хода на договарянията, нито допуснаха, че Нетаняху, оглавявал израелския кабинет от 2009 година до предишния юни, ще одобри такава договорка.

Бившият министър председател е упрекнат, че е получавал дарове (шампанско, бижута, пури) от богати хора, пробвал е да си издейства удобно отразяване в най-големия израелски заплатен ежедневник - "Йедиот ахронот ", и е правел услуги на магнат от телекомуникациите с сходна цел.

Обвинен в корупция, корист с доверие и разхищение на средства, най-дълго управлявалият израелски министър-председател пледира почтен и упреква правораздаването, че е скроило "държавен прелом " против него.

Въпреки тези обвинявания Нетаняху остана на власт месеци наред и завоюва предварителни избори, преди неговите противници да съберат предишния юни болшинство, с цел да сложат завършек на неговото царуване.

Самопризнания или затвор?

Адвокатът на Нетаняху е разговарял с генералния прокурор Авихай Манделблит, който след две седмици излиза в пенсия, с цел да обсъдят договорка, при която 72-годишният експремиер да се признае за отговорен по някои обвинявания, с цел да избегне отнемане от независимост.

Но съгласно локални медии прокурорът желае да добави уговорка за "морална нечистоплътност ", което по силата на израелското право ще попречи на Нетаняху да заседава в Народното събрание през идващите седем години.

"Не е невероятно да забележим Нетаняху в пандиза. Според мен и той самият го позволява. Същевременно обаче вижда по какъв начин всеки ден възможностите му да се върне на власт се отдалечават лека-полека. Затова считам, че е все по-вероятно да намерения за договорка ", изяснява за Агенция Франс Прес политологът Шмуел Рознер.

Според анкета на държавната телевизия "Кан " множеството израелци (52 на сто) са срещу такова съглашение. През уикенда някои демонстрираха против договорката пред резиденцията на прокурора в централния град Петах Тиква.

За Израел такава договорка ще е прекомерно лека мярка, взета прекомерно късно, тъй като не би задължила Нетаняху да възвърне цената на получените дарове, а той към този момент "подрони моралните основи " на сходно съглашение, като упрекна правосъдната системата, че заговорничи против него, посочи през вчерашния ден от страниците на "Йедиот ахронот " коментаторът Нахум Барнеа.

Но съгласно "Исраел хайом " - най-четения вестник в страната, за който се счита, че поддържа експремиера, такава договорка ще е "несправедлива " за него, представян от изданието като жертва на "политически " развой.

Сбогом, коалиция?

Сключването на такава договорка може да обърка политическия пасианс в Израел, благоприятствайки завръщането на власт на дясно държавно управление, предвиждат анализатори и коментатори. "Коалицията бе образувана по една-единствена причина - да попречи на Нетаняху да остане министър председател, затова обединението мъчно би оживяла ", в случай че Нетаняху излезе от политическия живот, отбелязва Рознер.

За момента обединението (дясно-ляво-центристко-арабска), ръководена от премиера Нафтали Бенет и първия посланик Яир Лапид, разчита на 61 депутатски гласа, какъвто е и прагът на болшинството в Народното събрание. Така държавното управление се държи на един народен представител.

Прегрупирайки десните депутати, в това число тези от Ликуд и от религиозните обединения, които през днешния ден са в съпротива, десницата би могла да образува държавно управление с поддръжката на близо 65 парламентаристи.

"Струва ми се, че Нетаняху ще одобри договорка за наказването си, тъй като неговите юристи ясно му показаха, че не може да разчита на нищо по-добро ", разяснява Гидеон Рахат, учител по политически науки в Ерусалимския еврейски университет. "Ако той в действителност напусне политиката, сюжети колкото щеш ", споделя той пред Агенция Франс Прес, споменавайки за идни "борби " в Ликуд кой да наследи Нетаняху.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР