Обтегнатите отношения с Русия ще се отразят ли на работата

...
Обтегнатите отношения с Русия ще се отразят ли на работата
Коментари Харесай

Проф. Георги Касчиев пред ФАКТИ: Използването на реакторите за АЕЦ „Белене“ е кауза пердута

Обтегнатите връзки с Русия ще се отразят ли на работата на АЕЦ „ Козлодуй “. За какъв брой време атомната ни централа има гориво, с което да роботи и имаме ли други възможности. По тематиката пред ФАКТИ приказва специалистът проф. Георги Касчиев.

- Професор Касчиев, чуват се разнообразни тези за гарантирането на бъдещата работа на нуклеарната ни централа в Козлодуй. Какви терзания би трябвало да имаме на база обтегнатите ни връзките с Русия. Имаме ли други възможности на съветското нуклеарно гориво за АЕЦ?
- Чуват се доста недостоверни изказвания, което не е добре. Много пъти съм казвал за какъв брой време имаме нуклеарно гориво и това не е загадка. Двата блока на АЕЦ „ Козлодуй “ – пети и шести, работят с съветско нуклеарно гориво, само че то е друго за всеки от блоковете. Пети блок работи с по-старa трансформация, а шести блок с по-ново гориво. Шести блок има гориво за още пет презареждания. След като се зареди в този момент през есента, още шест години може да работи без проблем. Пети блок беше презареден напролет на тази година, за презареждането през 2023 година сме подготвени и той може да работи до пролетта на 2024 година. Дотогава, несъмнено, към този момент би трябвало да има някакво решение на въпроса с доставките. Смятам, че към този момент няма да може да се разчита още веднъж на съветско гориво и предвид на геополитическите промени, които настъпиха към войната в Украйна, би трябвало да изпълним действителна диверсификация.

- Какви са ни другите възможности?
- С Русия договорът за доставки на нуклеарно гориво е до 2025 година, като по него има опция да се достави още гориво за пети блок. Но аз това не виждам да е реалистично, поради обстановката. Имаме обаче други благоприятни условия. Става въпрос за други двама производители на нуклеарно гориво за ВВЕР-1000, каквито са нашите блокове. Това са американската компания „ Уестингхаус “ и френската „ Фраматом “. Те към този момент са показали своите търговски предложения и неотдавна бе взето решение на среща в АЕЦ „ Козлодуй “ да се разгласи търг за доставка на нуклеарно гориво, по разпоредбите на европейската общественост. Сега се приготвят документите и най-вероятно търгът ще бъде разгласен във втората половина на септември месец.

- Веднага ли ще можем да стартираме да употребяваме нуклеарно гориво било то „ Уестинхаус “ или от французите. Нещо би трябвало ли да се приспособява, да се трансформира, да се настройва…
- Тук към този момент има особености. Скоро от французите ние разбрахме, че те ще стартират да създават нуклеарно гориво тъкмо такова, каквото ние е нужно в шести блок. От години те са преговаряли с съветската корпорация и са сключили нужните контракти. Така че тяхното нуклеарно гориво е по лиценз и ние ще можем да го употребяваме без да се изисква лицензиране от нашия нуклеарен регулатор. Французите са провели договаряния с централата АЕЦ „ Темелин “ в Чехия и към този момент са сключили контракт с нея да стартират да ѝ доставят гориво за единия реактор от 2024 година.

- Всичко като технология и спецификации към френското нуклеарно гориво ли е изяснено?
- Бих споделил всичко. За него към този момент има комерсиално предложение от страна на французите с всички детайлности. В последна сметка те ни показват едно общоприетоо приключено произведение, на което няма потребност да се вършат някакви спомагателни разбори и да се подлага на контролиране, защото то е безусловно същото като това гориво, което се употребява в шести блок, само че доставяно от Русия. Даже считам, че горивото, което ще бъде създадено във Франция със западно съоръжение, може да има и по-добро качество от съветското. Що се касае до горивото на „ Уестингхаус “, там нещата са следните. То е лична разработка на компанията „ Уестинхаус “, която има доста огромен опит в тази област. Тя стартира да доставя АЕЦ „ Темелин “ в Чехия със свое гориво още от 2000 година. Следващият търг бе извоюван от съветската страна и чехите още веднъж се върнаха на съветско гориво, само че в този момент американците още веднъж ще доставят на чешката централа. Шест касети на „ Уестингхаус “ се употребяват към този момент в един блок на чешката централа. Иначе от много години американците доставят атомни централи в Украйна с тяхното гориво. В Украйна има 15 реактора, като 13 от тях са като нашите. Допреди войната 8 прекосяваха на американско гориво, само че има спорна информация за неговото показване. Одобрението на американското нуклеарно гориво в Украйна няма никаква юридическа стойност у нас, тъй като то би трябвало да бъде утвърдено от нашия народен регулиращ орган - Агенцията по нуклеарно контролиране (АЯР).
И заради повода, че това е план за нуклеарно гориво, който е не е лицензиран в България, се залага на изпитването по много доста процедури, с цел да се потвърди, че неговото потребление е надеждно. Има подписан контракт сред АЕЦ „ Козлодуй “ и „ Уестингхаус “, според който на американската компания е предоставено да организира разбори и да приготви отчети за съответните резултати в 43 области. За задачата би трябвало да се показват всички документи и специалистите от централата би трябвало да вземат решение в какъв времеви порядък би трябвало да се случи приемането. Има график, по който би трябвало да се показват тези данни. До момента мисля, че са показани 19 отчета, като 16 са прегледани и утвърждение от АЕЦ „ Козлодуй “. Всичко това най-сетне би трябвало да бъде оценено от АЯР и потреблението на това гориво да получи лиценз. Като това би трябвало да стане до 2024 година. Ако всичко е наред, през 2024-а пети блок може да се зареди с американско гориво, което ще е към една четвърт от дейната зона.

- А може ли да се употребява композиция от съветско и друго гориво?
- Горивото за шести блок, което ще се употребява, няма никакво значение дали ще е съветско или френско, защото това, което ще създава „ Фраматом “, са безусловно същите касети, които получаваме и от Русия. Там проблем няма да има и не може да се чакат никакви терзания. Американците към този момент могат да създават единствено този вид гориво, който се употребява в пети блок. Понеже въпреки всичко има известни разлики в дизайна на касетите, тъкмо по тази причина се организират тези проучвания и разбори, както и тяхната инспекция и лицензиране, с цел да се потвърди и показва, че нещата са безвредни. Когато се прави първото презареждане, при което ¼ от съветското гориво ще се размени с американско, би трябвало да имаме цялостна гаранция, че дейната зона ще работи безвредно. Тяхната механична форма и размери, приказвам за касетите, са идентични, само че при всички случаи има някакви дребни разлики в материалите и други. И въпросът е дали няма да се получи някакво извъртане, прегъване на касетата. Тези неща би трябвало да се изяснят. Ако бъдат утвърдени от всички, към този момент ще имаме гаранции че това нещо работи.

- А някъде до момента работи ли реактор с американско и съветско гориво по едно и също време…
- В Украйна. Казах, че осем от реакторите последователно минават от съветско към американско гориво. Там върви този развой, само че сведенията, които доближават до нас, са спорни. Американците настояват, че всичко е окей, само че има и други информации за несполуки. Ето за какво този развой на доказване би трябвало да бъде осъществен без никакви взаимни отстъпки, с цел да може да разчитаме, че ще работи безвредно такава композиция.

- От какъв брой време в Украйна работят с американско гориво?
- Сложно е да се каже тъкмо, тъй като почнаха преди 2010 година. Тогава направиха опити, които не бяха изключително сполучливи. Отказаха се по едно време. След това, когато стана анексирането на Крим, когато имаше политически аргументи и се обтегнаха връзките сред Украйна и Русия, тогава още веднъж започнаха такива дейности. Логично украинците последователно се насочиха от ден на ден и повече да употребяват американско гориво. Първо на един от реакторите. След като мина някакво време, някаква пробна употреба, сложиха и на други реактори. И по този начин към този момент са осем реакторите, които употребяват американско гориво. Когато почна войната в този момент, украинците оповестиха, че повече няма да употребяват съветско нуклеарно гориво. Трябва обаче да имаме поради, че те са в друга обстановка и съпоставяне с тях не може да вършим. Там и системите за надзор и ръководство са разнообразни от нашите, тъй като са украински. В системите за вътрешно-реакторен надзор могат да се вкарват данни и за съветското, и за американското гориво.

- Ясно е, че блоковете, които купихме за АЕЦ „ Белене “, очевидно няма да влязат в приложимост?
- Мисля, че да се приказва сега за построяването на съветски реактори е идея пердута.

- Ако решим да продължим да развиваме нуклеарна енергетика, с какви блокове можем да създадем това и те ще бъдат ли съвместими с цялата система на АЕЦ „ Козлодуй “?
- Ситуацията е следната. За седми блок на Козлодуй в отчета за оценка на въздействието върху околната среда бяха прегледани три вида реактори. Първият вид е потребление на един от беленските реактори. Вторият е за беленски реактор, само че с нова турбина и друго съоръжение на системите за сигурност. Мисля, че тези разновидности нямат бъдеще по политически аргументи, ясно е. Третият вид, който там е обсъждан, е реактор АР 1000 на „ Уестингхаус “, от който има издигнати 4 в Китай и 2 се строят в Щатите. Строежът в Съединени американски щати обаче към този момент надвиши 30 милиарда $ за два реактора по 1150 мегавата. Става въпрос за доста огромни начални разноски. Освен това не знам коя компания може да ги построи у нас. Имаме огромен опит с съветските реактори и „ Росатом “ можеше да поеме строителството и монтажа. След войната всичко се промени и би трябвало много да се мисли накъде да продължи развиването на нашата нуклеарна енергетика. За мен нещата са в застой. Надявам се когато пристигна новото постоянно държавното управление, то да начертае цели в бранша на нуклеарната енергетика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР