Обстоятелството, че от 1 януари 2019 г. морските плажове се

...
Обстоятелството, че от 1 януари 2019 г. морските плажове се
Коментари Харесай

Правителството реши за концесиите на морските плажове


Обстоятелството, че от 1 януари 2019 година морските плажове се отдават по Закона за концесиите, затруднява процедурата и основава риск огромна част от морските линии да останат неохраняеми.

Морските плажове са изключителна държавна благосъстоятелност и към тях има доста висок публичен интерес, заради което е належащо да бъдат уредени в специфичен закон.

В Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета, транспонирана в Закона за концесиите, се планува разпоредбите и процедурите да бъдат ясни и елементарни, да не водят до несъразмерна администрация и да отразяват особеностите на концесиите.

Директивата обаче се ползва единствено за трансграничните концесии, които са със стойност, равна или по-голяма от 5 548 000 евро. По-малко от 3 % от концесиите за услуга на морските плажове в България биха надхвърлили този предел и попадат в обсега на директивата.

Към сегашния миг има огромен брой неохраняеми морски плажове, изтичат и периодите на доста концесионни контракти.

Държавният интерес е морските плажове да бъдат отдадени на концесия, с цел да се подсигуряват водно избавяне, здравно обслужване и разчистване на линиите. Очаква се предлаганата смяна в нормативната уредба да сътвори трайна бизнес среда и да е причина за увеличение на вложенията в туризма.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР