Обстановката в Русе се нормализира след снощния порой. За половин

...
Обстановката в Русе се нормализира след снощния порой. За половин
Коментари Харесай

45 литра на квадрат са паднали в Русе само за половин час снощи

Обстановката в Русе се възстановява след снощния проливен дъжд. За половин час са паднали 45 литра на квадратен метър, като за рискови се водят количества от 50 литра. И през днешния ден продължава почистването на шахтите, изтеглени са всички закъсали коли.

Поройният дъжд потопи нощес улици и булеварди в Русе. Движението беше блокирано, до момента в който водата се оттече. Над 40 автомобила закъсаха, притежателите тази заран издирваха регистрационните си номера и брони.

По най-критичния сектор - бул. " Христо Ботев ", някогашен ученик на Спортното учебно заведение се спусна с каяк по водата. Клипът се трансформира в шлагер в обществените мрежи. Таксиметровите водачи бяха принудени да спрат да работят.

Видях какво нещо е и стопирах да карам. Просто невероятно. Колегите, всеки се оплаква. Да изчистят малко тия канализации, кметът да се ангажира, малко пътищата да оправят, сподели Неджми Алиосман, таксиметров водач.

От общината споделиха, че всички 5 600 шахти се чистят постоянно, само че ВиК инсталацията е планувана за избран дебит вода.

Според кмета Пенчо Милков, нормите на строителство би трябвало да се трансформират, тъй като такива проливни дъждове не са типични за страната.

Според мен и съгласно експертите норма на преваляванията от 45 литра за половин час удави града. В подобен миг хората би трябвало да проявят самообладание. В моменти на такива дъждове, на стихии, на ветрове, не да карат коли в дъжда, а да се скрият, да изчакат. Необходим е час, два водата да се оттече, съобщи Пенчо Милков кмет на Община-Русе.

Пожарникарите са отводнили 23 избени пространства и приземни етажи, а пътните служители на реда са чистили пътните платна от камъните и калта, която водата е свлякла. Заради периодическите наводнения по бул. " Христо Ботев " от ВиК Русе приготвят допълнение към огромния им план за създаване на спомагателен задържащ под земята контейнер.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР