Обслужват ли се лобистки интереси на фармацевтичния бизнес? Половин година

...
Обслужват ли се лобистки интереси на фармацевтичния бизнес? Половин година
Коментари Харесай

Фармацевтичният съюз не е провеждал конгрес да освободи Сербезова. Налице ли е конфликт на интереси?

Обслужват ли се лобистки ползи на фармацевтичния бизнес?
Половин година откакто е определена за министър на опазването на здравето, Асена Стоименова-Сербезова официално не е освободена като ръководител на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Това би следвало да стане на Конгрес на съсловната организация, който обаче по този начин и не е извършен, съобщава .

Разкритието, че министърът може да е в несъответственост направи още през март месец 2022 година някогашният длъжностен министър на опазването на здравето доктор Илко Семерджиев. Той даже попита за какво Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално имущество (КПКОНПИ) не е почнала инспекция. Ако бъде осъществена инспекция, която откри, че министърът на опазването на здравето е бил в несъответственост, то ще значи, че всичките заповеди и решения на Асена Стоименова-Сербезова ще могат да паднат при обжалване в съда.

Бърз обзор на уеб страницата на фармацевтичния съюз демонстрира, че, въпреки официално за и. д. ръководител от декември 2021 година на организацията да се води Велина Григорова, то информацията за активността на Асена Сербезова е доста повече. Фармацевтичният съюз даже промотира Сербезова като номинирана за заместник-председател на Световната здравна асамблея от европейския район. Министърката даже е била началник на българската делегация на съвещанието на 75-та асамблея, което се е провело в края на май в Женева.

Вече месец обаче няма резултат от лобирането Сербезова да получи високия пост в интернационалната организация. Всъщност, преди седмица в Пловдив, където са се провели така наречен „ Дни на фармацевта “ измежду присъстващите интензивно се говорило по какъв начин Асена Сербезов е хвърлила доста старания, с цел да си обезпечи висок пост в Световната здравна организация, след предварителния завършек на държавното управление на Кирил Петков. Ако това не се случи и няма идващ кабинет на „ Продължаваме промяната “ в границите на този парламент, при който Сербезова резервира поста си на министър, то тя възнамерявала да се върне като ръководител на фармацевтичния съюз.

Последната половин година в здравния бранш мина в медийно затъмнение. При встъпването в служба Асена Сербезова стана известна с клипове и фотоси от скъпата u и кичозна женитба, провела се година и половина по-рано. След като станаха обществено притежание, самата Сербезова изтри изявленията от персоналния си профил във Facebook.

След това държавното управление и Министерство на здравеопазването претърпяха цялостен неуспех в опитите си за увеличение на имунизационното покритие на популацията против ковид. Последва рекордна вълна на инфектирани от COVID-19, като само по-лекото протичане на болестта, избави страната от нови върхове по смъртност. Всичко това на фона на обещанията и уверенията, че щяло да има огромна акция, която предходните ръководещи не създали.

На този декор, управлението на здравното министерство тихомълком стартира да обслужва лобистки ползи на фармацевтичния бизнес, твърди „ Труд “. Активно се прокарвало въвеждането на вендинг апарати, които да се разположат в обитаемоте места, в които няма аптеки. От тях жителите ще могат да си купуват медикаменти. Лобисткият интерес на олигарх във фармацевтичния бизнес у нас, който поради войната в Украйна и глобите против Русия губи доста, се надявал, че здравното министерство ще обезпечи дълго отлаганото въвеждане на генериците.

Краят на мандата на Сербезова ще бъде запомнен и със скандална чистка по върховете на водещи български лечебни заведения. Според доктор Илко Семерджиев дейностите на Асена Сербезова могат да бъдат оприличени като „ политическа корупция “. С претекстове, свързани с финансови неуредици, Сербезова уволни шефа на „ Пирогов “ Иван Поромански, което докара даже до митинги в най-големия незабавен център. По политически аргументи с постовете си би трябвало да се разделят и други двама уважавани лекари - началниците на „ Света Екатерина “ проф. Генчо Начев и на „ Майчин дом “ проф. Иван Костов. Отстраняването на двамата обаче мъчно може да се стимулира с финансовото положение на ръководените от тях болнични заведения, защото същите даже са на облага.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР