Обследване за енергийна ефективност на 107 общински и държавни сгради

...
Обследване за енергийна ефективност на 107 общински и държавни сгради
Коментари Харесай

Блокирано е санирането на 107 ключови сгради в града

Обследване за енергийна успеваемост на 107 общински и държавни здания в Пловдив е блокирано поради тъжба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Процедурата за сключване на рамково съглашение на стойност 2 322 570 лв. без Данък добавена стойност е оповестена от Община Пловдив за да се изготвят механически паспорти, които са наложителни, с цел да се пристъпи към идната стъпка - саниране.

Комисията е 

класирала преди всичко консорциум „ Проект консулт ”,

само че вторият участник - обединяване „ Обследване 2022 ”, беше отхвърлен и се жалва в Комисия за защита на конкуренцията. 

В дългия лист за проучване са включени всички здания, в които са настанени районните кметства, като се изключи „ Северен ”, който се обитава в колиба. Технически паспорти ще се изготвят за Община Пловдив, някогашния партиен дом, постройките на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи на ул. „ Княз Богориди ”, Пожарна сигурност, Жандармерия, Областна администрация. Преди няколко години Община Пловдив направи опит да обследва 12-етажната постройка на пл. " Централен " и да кандидатства по стратегия за енергийна успеваемост, с цел да <210> придаде актуален образ. Дори беше извършен архитектурен конкурс с забавни планове, само че оттова насетне от локалната власт последва безмълвие.

Обследване ще се приготвя и за спортни парцели,

измежду които най-голяма потребност има изоставеният стадион „ Пловдив ", зала „ Олимпиада ”, зала „ Дунав ”, въпреки че тя е планувана за срутване, откакто бъде приключен новият комплекс, спортните здания към стадион „ Христо Ботев ” и даже най-новата, открита през 2015 година, зала „ Колодрума ”.  Музеите, читалищата, НБ „ Иван Вазов ”, общинските къщи в Стария град и галерии също са планувани за енергийна успеваемост.

Прогнозната разгърната повърхност на този сграден фонд е 232 257 кв.м.

Общината е определила таван от 10 лв.

цена на кв.м без Данък добавена стойност. Класираният преди всичко участник е дал в офертата си 9,80 лв.. В изискванията обаче е посочено, че за обследването не е обезпечено финансиране и договорът ще бъде подписан с отсрочено заплащане. Средства се чакат по Плана за възобновяване и резистентност или по Оперативна стратегия „ Региони в напредък ”.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР