Общото събрание на ООН прие с обикновено мнозинство проекторезолюция на

...
Общото събрание на ООН прие с обикновено мнозинство проекторезолюция на
Коментари Харесай

ООН прие проекторезолюция за извеждане на руските войски от Приднестровието

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри с нормално болшинство проекторезолюция на Молдова, призоваваща за неотложно евакуиране на влизащите в състава на миротворческите сили съветски военни в Приднестровието, предава ТАСС.

 © Българска телеграфна агенция
„ За “ гласоподаваха 64 страни, „ срещу “ – 15, а още 83 се въздържаха.

Проекторезолюцията са подкрепили множеството страни от Европейски Съюз, отбелязва ТАСС, измежду които Австрия, Белгия, Дания, Германия, Гърция, Италия, Испания, Полшна, Португалия и други, както и Съединени американски щати и Канада. Сред въздържалите се са голям брой африкански и латиноамерикански страни, както и членове на Оперативно-наблюдателно дело. Сред страните, дали своят вот „ срещу “, са Армения, Беларус, Куба, Иран, Никарагуа, Сирия и Венецуела, отбелязва ТАСС.

Проекторезолюцията е готова от Молдова в съавторство с Грузия, Канада, Латвия, Литва, Румъния, Украйна и Естония.

Предложеният документ предлага на Общото заседание „ да включи в предварителния дневен ред за своята седемдесет и трета сесия точка, озаглавена „ Пълно извеждане на задграничните въоръжени сили от територията на Република Молдова “. Авторите считат, че е належащо да „ се приканва Русия настоятелно, без ангажименти и по-нататъшно закъснение, да приключи плануваното извеждане на оперативната група съветски войски и въоръжението им от територията на Република Молдова “.
 Вицепремиерът на Молдова със особено изявление за Вицепремиерът на Молдова със особено изявление за "Денят стартира "
Българското малцинство са правилни жители на Молдова, с огромна горделивост споделям, че те развиват своята еднаквост. Имат опция да учат български ези...

Текстът на резолюцията се привежда от базата документи на Организация на обединените нации.

Според съветската страна въпросът се политизира ненужно.
Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Русия при Организация на обединените нации: Съжаляваме по отношение на резултата от състоялото се гласоподаване. Излишната политизация на казуса се случи точно сега, когато бе маркиран напредък в договарянията сред Кишинев и Тираспол.
По думите на Полянски за никого не е загадка, че съветските сили са поръчител за мира и стабилността в региона. Руската страна е внесла предложение за отсрочване на гласуването по проекторезолюцията след по-подробното му разискване, само че то е било отклонено.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР