Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство, като всяка

...
Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство, като всяка
Коментари Харесай

ООН още веднъж призова за отмяна на ембаргото на САЩ над Куба

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри с огромно болшинство, като всяка година от 1991 година, необвързваща резолюция с апел към Съединени американски щати да анулират своето икономическо и финансово ембарго над Куба, съобщи Франс прес.

Резолюцията беше подкрепена от 187 страни. Само три гласоподаваха "против ": Съединени американски щати, Израел и за пръв път Бразилия.

Две страни се въздържаха: Украйна и за пръв път Колумбия, непосредствен съдружник на Съединени американски щати.

"Тази обсада е съществено нарушаване на интернационалното право, на Устава на Организация на обединените нации и на правилата на провъзгласяването на Латинска Америка и Карибския басейн за зона на мир ", съобщи кубинският външен министър Бруно Родригес, представен от ТАСС.

Родригес съобщи, че за 57-те години откогато е въведено, ембаргото е нанесло вреди за над 922 милиарда $. "През всички тези години блокадата остана основното затруднение пред вярата на народа ни, пред икономическото развиване на страната ни ", сподели той.

Постоянният представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Кели Крафт упрекна Куба, че способства за районната неустойчивост.

"САЩ не носят отговорност за непрекъснатото нарушаване на човешки права от кубинския режим. Отговорността ни е да пазиме тези, които нямат глас и през днешния ден това е народът на Куба ", съобщи тя.

През 2016 година Вашингтон гласоподава с "въздържал се " за първи път за четвърт век, след историческото доближаване с Хавана, подхванато от тогавашния президент демократ Барак Обама, напомня Агенция Франс Прес. Но дипломатическите връзки сред Съединени американски щати и Куба бяха белязани от внезапно захлаждане след идването на Доналд Тръмп в Белия дом.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР