Общото събрание на Евро-атлантическия център за сигурност проведе среща късно

...
Общото събрание на Евро-атлантическия център за сигурност проведе среща късно
Коментари Харесай

Общото събрание на ЕАЦС с позиция за ситуацията в Северна Сирия

Общото заседание на Евро-атлантическия център за сигурност организира среща късно нощес, на която наред с настоящите проекти и цели на организацията, бе разисквана и обстановката в Северна Сирия, оповестиха от центъра.

В рамките на срещата членовете на ЕАЦС одобриха следната позиция:

„ Вече седми ден турската войска организира интервенция в северна Сирия. Военните дейности на тази страна слагат редица значими въпроси освен за мира в Близкия Изток, само че също по този начин и за сигурността в доста по-широк районен подтекст, включващ Европа.

Турция е един от най-старите членове на НАТО, само че за жалост нейното държание е в прорез с нормите на тази организация. Известно е, че в сходство с член 4. от контракта за участие в Алианса, в случай че съдружник от Алианса се почувства заплашен, той е задължен да инициира съвещания с сътрудниците си. Анкара навлезе с постоянни армейски елементи в северна Сирия, без каквито и да било съвещания и разисквания със съдружниците си от НАТО, което прави дейностите й несъвместими с политическата процедура на Северно-Атлантическия съюз. Това слага държавното управление в Анкара в дипломатическа, политическа и военна изолираност. Дори да изиска, на избран стадий, поддръжка от НАТО по член 5 от Вашингтонския контракт, президентът Ердоган надали към този момент ще може да получи такава.

Същевременно, позицията му ще генерира ненужно и излишно напрежение в Северно-атлантическия съюз. Вярното решение, за което към момента не е късно, е незабавното преустановяване на нашествието и връщане към масата на договарянията. Военната интервенция на Анкара в северна Сирия идва след един към момента нежен мир след разгрома на ИДИЛ.

Нашата оценка е, че с дейностите си Турция в действителност ще възроди тази организация като открие късмет за възвръщане на въздействието ѝ в района. Операцията на турската войска в подобен комплициран и в същото време спорен район, от позиция на преплетените в него стратегически ползи, ще усили хаоса, непредсказуемостта и жертвите, като сътвори в същото време предпоставки за разширение на спора. Последното значи, че на избран стадий в него неизбежно ще се включат, по един или различен метод, такива световни сили като Съединени американски щати, Европейски Съюз и Русия, чиито ползи са тясно свързани с района.

В този стратегически подтекст, Турция е невероятно да реализира поставените от президента Ердоган две съществени цели на интервенцията. В същото време страната ще загуби освен дипломатически, стопански, политически и боен запас, само че и имиджа на пълностоен съдружник в НАТО и демократична страна.

Изтеглянето на американския боен контингент от зоната, директно предхождащо интервенция “Извор на мира”, основава оперативно-стратегически дисбаланс, като снема натиска и контрола на Съединени американски щати както върху района, по този начин и върху остатъците от ИДИЛ.

Ако салдото не бъде възобновен, глобите против Турция от страна на Съединени американски щати и Европейски Съюз ще бъдат неефективни, а ескалацията на спора ще продължи. Ето за какво, по този начин създалата се обстановка изисква военното наличие на Съединени американски щати и попречване на евентуалните опити на ИДИЛ да се възползва от основания безпорядък. В този смисъл Вашингтон следва да не допусне конфликт сред един от най-важните си сътрудници в битката против тероризма в района и един от своите съдружници в НАТО.

България е комшия на Турция и двустранните търговски и стопански връзки сред двете страни са във възходяща фаза и от съвместен интерес. Оценявайки в тази светлина турската военна интервенция, българската позиция следва да се базира върху два съществени детайла: (1) преустановяване на военната интервенция на турската войска в северна Сирия и (2) възобновяване на разговора с Анкара както в границите на НАТО, по този начин и във връзка с контракта сред Турция и Европейски Съюз. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР