Общото събрание на Асоциацията на Банките в България (АББ), което

...
Общото събрание на Асоциацията на Банките в България (АББ), което
Коментари Харесай

Дама заменя Петър Андронов начело на банките в България


Общото заседание на Асоциацията на Банките в България (АББ), което се организира на 27 април направи някои значими промени в състава на своя директорски съвет (УС). Важно е да се знае, че по правилник в УС на АББ могат да вземат участие единствено изпълнителни шефове на търговски банки в България. Това е една от аргументите от него да излезе основният изпълнителен шеф на ОББ Петър Андронов, който два следващи мандата бе и ръководител на УС на АББ и като подобен представляваше банковия отрасъл във всички значими взаимоотношения с регулаторите, администрацията, изпълнителната и законодателната власт.

Андронов излиза от управителния орган на АББ, най-малкото тъй като през май ще се раздели с висшият мениджърски пост в ОББ, с цел да заеме по-висока управническа позиция в структурите на нейния притежател - белгийската финансова група Keй Би Си (KBC) и като подобен ще участва в надзорните препоръки (но не и в мениджмънта) на българските сдружения на групата.

Тук е значимо да се знае още една детайлност от Устава на АББ. В него се споделя, че едно лице не може да бъде член на УС на АББ повече от два поредни мандата. След като ги направи, би трябвало да стои отвън УС на АББ най-малко една година, с цел да може да бъде избрано отново още веднъж в управата на Асоциацията. В този подтекст двата поредни мандата на Андронов изтичаха, по този начин, че той щеше да се отдръпна от управлението на АББ (поне за една година) по този начин или другояче.

На мястото на Андронов в УС на АББ бе определена изпълнителния шеф на ОББ юристът Десислава Симеонова, която има голям опит в правната сфера на банково дело и регулации. Другата смяна в УС на АББ е че изпълнителният шеф на Пощенска банка Димитър Шумаров подаде оставка като член на управителния орган на Асоциацията. На негово място бе определена основният изпълнителен шеф на Пощенска банка Петя Димитрова.

В УС на АББ позициите си резервират основният изпълнителен шеф на " УниКредит Булбанк " Теодора Петкова, изпълнителният шеф на " Банка ДСК " Диана Митева, основният изпълнителен шеф на " Райфайзенбанк България " Оливер Рьогл, изпълнителният шеф на Централна кооперативна банка Георги Константинов и основният изпълнителен шеф на " Алианц Банк България " Георги Заманов. Главен секретар на АББ остава Ирина Марцева.

За ръководител на УС на АББ на мястото на Петър Андронов бе определена Диана Митева, която е един от най-уважаваните банкови мениджъри у нас. Тя е част от УС на " Банка ДСК " повече от 15 години, като от 2007 година е началник на направление " Банкиране на дребно ". Преди това заема поста Изпълнителен шеф и началник направление " Корпоративно банкиране ". Има богат опит в банковия бранш, който е придобила като част от управителните екипи на клона на ING Bank в София - шеф " Финансов надзор ", и в Демирбанк като член на УС и Изпълнителен шеф " Финансов надзор ".

За заместник-председател на УС на АББ е определена основният изпълнителен шеф на " УниКредит Булбанк " Теодора Петкова. Тя също има сериозен опит на високи мениджърски позиции. Преди да застане отпред на " УниКредит Булбанк " тя е била член на УС и основен риск шеф на кредитната институция, както и ръководител на Кредитния съвет на банката, на Комитета по провизиране и реструктуриране и член на Кредитния комитет. Теодора Петкова стартира кариерата си в банката като кредитен анализатор през 2002 година и става старши управител на екипа за корпоративно кредитиране през 2007 година От 2009 до 2015 година тя е шеф на ръководство " Кредитен риск ", а от септември 2015 година е шеф на Международния център в " Корпоративно, капиталово и частно банкиране ".

Теодора Петкова е член на Надзорния съвет на УниКредит Кънсюмър Файненсинг и Уникредит Лизинг и има дълголетен опит като член на Борда на шефовете на УниКредит Факторинг.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР