Общото количество ваксини, което ще бъде произведено за развития свят,

...
Общото количество ваксини, което ще бъде произведено за развития свят,
Коментари Харесай

Проф. Хайрабедян: Kоличествотo ваксини са абсолютно недостатъчни за пълно ваксиниране на цялата популация

 Общото количество ваксини, което ще бъде създадено за развития свят, е безусловно незадоволително, с цел да може в световен проект да се блокира разпространяването на ковид. Това мнение изрази в ефира на БНР проф. доктор Сорен Хайрабедян от Института по биология и имунология на размножаването към Българска академия на науките. Той счита, че поръчките на производителите досега да произведат " по няколко милиарда броя “ не са задоволителни за цялостно имунизиране на цялата популация на планетата.

" Първо ще бъдат имунизирани засегнатите групи в развитите страни, но за да се възвърне естественият темп, световната стопанска система, би трябвало да може да бъдат имунизирани хора в страни с по-ниска степен на икономическо развиване. За тях може да няма задоволително бройки, задоволително добра логистика, а ние живеем в обвързван свят. Това може да бъде по-големият проблем. “

Забавянето при слагане на втората доза от имунизацията би могло да докара до малко по-ниско равнище на успеваемост, уточни проф. Хайрабедян. Той обаче посочи, че " това е хипотетично и малко в зоната на спекулациите “. При страните, които са минали към вид слагане единствено на една доза задачата е да се реализира оптимално бързо покритие, " най-малко една доза да бъде направена “, изясни той в предаването  " Преди всички “.

Хора с автоимунни болести и такива с алергии към една от съставките на РНК-базираните ваксини, би трябвало да подходят с внимание при имунизиране. При останалите не би трябвало да има проблем, означи Сорен Хайрабедян.

Ваксината на " Астра Зенека “ и Оксфорд, както и съветската ваксина, се базират на аденовирусни частици, напомни ученият.

" При тези ваксини има теоретична опция, в случай че неведнъж се употребява имунизацията, всяка година, на всеки две години и се употребява същият вектор, без да се трансформира, имунната система би могла да построи отговор към вектора. При последващо имунизиране може да има по-ниска успеваемост, защото самата имунна система блокира самата ваксина, преди да влезе в клетките и да стартира да работи, с цел да сътвори имунен отговор. На този стадий, при първо имунизиране, не би трябвало да се чакат някакви по-странични резултати. “

При имунизациите с вирусен вектор може да се чака страничните резултати на мястото на слагане да бъдат малко по-силни.

Някои от разновидностите, които пораждат при ковид, са притеснителни, разяснява проф. Хайрабедян. По думите му проблематично е, че в избрани линии могат да се натрупат няколко разновидности.

" Тази, която е във Англия, този вариант, той съдържа най-малко три притеснителни разновидности, от които едната е в предно място на този белтък, с който вирусът влиза. При това състояние се усилва внезапно способността на вируса да заразява. Неговият показател на трансмисивност се повишава доста. Едното безпокойство е за пораждане на нова вълна. Второто безпокойство е, че някои разновидности, които се натрупват в този ген, който кодира този белтък, могат да доведат до опция вирусът да употребява към този момент и различен белтък, който е ситуиран по имунните кафези. “

Според Сойрабедян един от феномените, който може да се следи е, ваксинирайки всеобщо хората, в случай че стане прекомерно постепенно, да дадем опция на вируса " да си избере различен път на развиване “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР