Общопрактикуващите лекари излязоха на протест с настояване да бъдат намалени

...
Общопрактикуващите лекари излязоха на протест с настояване да бъдат намалени
Коментари Харесай

Личните лекари протестираха срещи административния хаос

Общопрактикуващите лекари излязоха на митинг с гледище да бъдат понижени административните им отговорности.

Десетки персонални лекари показват недоволството си на протест пред Националния замък на културата, където се организира неофициална среща на министрите на опазването на здравето на страните от Европейски Съюз. Според лекарите всички административни отговорности, които законът им вменява, утежняват работата им по лечение на пациентите.

„ Всеки от нас желае някакъв документ – било обществени грижи, било служебна записка, било някаква друга записка. Ние сме писарите на системата. В последна сметка, с цел да можем да вършим тази работа или би трябвало някой да я заплати, или просто ние няма да можем да я вършим след несъмнено време. Аз просто не протоколирам повече пациенти, тъй като не мога да ги прислугвам. Ако имах съответно възнаграждение, с цел да наема кабинет и сътрудник, на който да плащам, ще прислугвам повече хора, само че сега ръбът е достигнат”, разяснява доктор Николай Колев, заместник-председател на софийското Сдружение на общопрактикуващите лекари, съобщи БГНЕС.

Той изясни, че като доктор съумява да приема сред 20 и 30 пациенти дневно. „ Пред моя кабинет няма чакащи, тъй като давам часове и контролирам потока, само че за идващите 3 дни няма свободен час. За какво приказваме? Обажда се някой, който е болен, наместваме сред другите и по този начин. Нещата са доста сложни, стават все по-трудни и ние за това пищим”, уточни доктор Колев.

„ Чашата ни преля с отчитането на касовите бележки на пенсионерите. Кому е нужно това? Уморих се да бъда юрист, счетоводител и всичко. Аз съм всичко друго, само че не и лекар”, добави той.

Бившият шеф на централната реанимация в „ Пирогов” проф. Милан Миланов също бе измежду протестиращите лекари. „ Човек и 5 висши образования да има не може да се оправи. Така не става. То не е административна тежест. Ако беше единствено тежест, човек ще се напъне и ще я носи. Това е административен хаос” , разяснява той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР