Общонационален митинг срещу фашизма започва около 15 ч. българско време ...

Общонационален митинг срещу фашизма започва около 15 ч. българско време

Антифашистки общонационален митинг в Рим

Общонационален протест против фашизма стартира към 15 ч. българско време в италианската столица Рим. Проявата е проведена от всички италиански профсъюзи. 

Поводът е, че преди седмица от извънредно дясната партия „ Форца Нуова ” нахлуха в постройката на най-огромния профсъюз CGIL и нанесоха вреди. Лидерите на партията са в пандиза.

Под лозунга „ Никога повече фашизъм ”, площад „ Сан Джовани ” в Рим ще сплоти хиляди италианци от цялата страна в отбрана на труда и демокрацията.

Единни, водачите на трите съществени синдиката CGIL, CISL и UIL Маурицио Ландини, Луиджи Збара и Пиер Паоло Бомбардиери желаят неофашистките и неонацистки организации да бъдат отстранени съгласно закона от 1952г.

Те напомнят, че през 1921г., фашизмът в Италия почнал с опожаряването на профсъюзна постройка и на сходното обстоятелство от преди седмица днешният протест е единната реакция в отбрана на труда и демокрацията като отговор на обществените безредици провокирани от влошаване изискванията за работа поради пандемията.

Маурицио Ландини посочи, че фашизмът е освен италиански, само че и европейски казус. Очаква се, на митинга да вземат участие и пълномощници от Европейската конфедерация на профсъюзите. 

Източник: bnr.bg