Общо взето инфлацията в България се движи паралелно с инфлацията

...
Общо взето инфлацията в България се движи паралелно с инфлацията
Коментари Харесай

Хърсев: Цената, която плащаме, не е за реалното потребление на ток

" Общо взето инфлацията в България се движи редом с инфлацията в Европейски Съюз, защото ние сме във валутен ръб, само че има леки отклонения. Ако там чакаме към 3-4 %, при нас може да стане 5-6, само че аз не чакам ние да имаме двуцифрена инфлация ", сподели проф. Ганчо Ганчев в студиото на " Денят ON AIR ".

Финансистът доцент Емил Хърсев пък показа, че не чака никога двуцифрена инфлация.

" Защото сигурните знаци за бъдещото равнище на цените са фючър контрактите, които се подписват на тържищата за доставка на главните първични материали, в това число и енергоносителите, а те са надолу, към края на годината. Това значи, че процесът на увеличение на цените стихва ", добави той.

Специалистите обаче считат, че насъбраната инфлация у нас ще изяде половината от нарастването на прихода на българите и спестяванията им.

" Добре знаем обаче, че българската стопанска система е три пъти по-енергоемка от тази на Европейски Съюз, което значи, че всякакво повишаване на цените на електрическата енергия и другите енергоносители, се отразява три пъти по-силно върху нашите производители, които доста мощно са наранени от този развой. И тук стои въпросът какво би могло да се направи в тази обстановка ", акцентира проф. Ганчев.

" Първото, за което се сещат българските индустриалци, е да изискат някой да им заплати 70 лева на всеки един изхарчен мегават, което значи да субсидираме ползване. Аз не бих им платил един лев. Един бизнес не би трябвало да разчита страната да го храни и да му поема елементи от разноските по никакъв метод. Същият резултат би могъл да се получи. И това е рационалното решение за мен, като се преразгледат редица добавки към цените на електрическата енергия, които задължават българския бизнес да субсидира износа, потреблението на популацията и неефективното ръководство на енергийната система у нас. Всъщност цената, която плащаме, не е за действителното ползване на ток, а всевъзможни отговорности към обществото, такси, всевъзможни фондове и така нататък ", добави доцент Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

Бизнес, който си купува електрическата енергия ден за ден, а не за няколко месеца напред, не може да си направи никаква прогноза за разноските, считат икономистите.

А дали да чакаме покачване на цената на тока за битовите консуматори?

Засега нищо не е несъмнено, въпреки че има прогнози за 20-процентен ток от януари идната година, настояват експертите. Според тях до тогава има повече от три месеца, предстоят избори, евентуално нов, постоянен кабинет, споделиха специалистите.

Те са на мнение също, че е нужна диверсификация на доставките на газ, тъй като несъразмерната взаимозависимост от един снабдител е рискова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР