Общо с 47 страни по света България има договори, по

...
Общо с 47 страни по света България има договори, по
Коментари Харесай

Кои са знаковите бегълци от закона в България?

 Общо с 47 страни по света България има контракти, по които в случай че човек, издирван от управляващите ни, би трябвало да бъде върнат в страната.

В Европейски Съюз става въпрос за 27 страни, които би трябвало на практика незабавно да върнат търсения човек, заяви bTV, базирайки се по информация от Министерството на правораздаването.

Комплексни интернационалните контракти за съдействие по цивилен и/или наказателни каузи, съдържащи и разпореждания за " предаване " на лица, търсени по отношение на наказателни производства работят сред Република България и Алжир, Виетнам, Йемен, Северна Корея, Кувейт, Куба, Либия, Монголия, Сирия, Тунис.

Самостоятелни контракти за екстрадиция са в действие сред Република България и Беларус, Индия Казахстан, Китай, Ливан, Мароко, Република Корея, Съединени американски щати, Узбекистан.

Предпочитаните места за бегълците, които желаят да се скрият от правораздаването са Доминикана, ЮАР, ОАЕ.

В Обединените арабски емирства, да вземем за пример, не питат от кое място са парите ти, имущество се купува без проблем и в случай че е заплатено към 280 хиляди $, получаваш статут на жител на страната, което носи и някаква отбрана.

Кои са знаковите бегълци от закона?

Веска Меджидиева е първият български банкер - дезертьор. Тя е упрекната за източването на Българска земеделска и промишлена банка в интервала 94-та-95-та година.

През март 1996-та съумява да премине в Гърция със личния си автомобил, а по-късно лети до Кейп Таун, часове преди против нея да бъде повдигнато обвиняване за източване на банката.

Делото против Меджидиева е заведено персонално от основния прокурор Татарчев, който изиска тя да бъде потвърдена у нас в чувал. Годините са най-гладните от прехода, а управляващите дават обещание на народа отмъщение за банковите банкрути, инфлацията и безработицата, връхлетели България. Но такова не идва.

Съдът на Белвил - малко предградие на Кейптаун, отхвърли да утвърди екстрадицията на дамата. ЮАР не дава Меджидиева на България даже откакто софийския градски съд я осъжда задочно на 7 години затвор през 2007-ма. А 14 години след началото на делото за източената банка Върховният касационен съд дефинитивно я оневинява на последна инстанция. Така Веска Меджидиева е потвърдено почтена.

В годините до момента в който делата против нея се точат в България, тя живее в имение в Кейптаун. В същия град се преселват най-близките й родственици. Въпреки че през днешния ден Веска е оправдана и има право да се върне у нас като свободен жител, тя остава в Южноафриканската република, където я намираме по телефона. Тя моли да я потърсим след два часа, само че по този начин и не подвига телефона си.

Без да пътува прекомерно надалеч, към този момент се избавя от арест и банкерът на последната банкрутирала банка у нас Цветан Василев. След банкрута на Корпоративана комерсиална банка Василев е притеглен като обвинен, само че от 2014 година живее в Белград и сръбската страна отхвърля да го екстрадира у нас.

Подобно на Веска Меджидиева, ден преди да му бъде повдигнато обвиняване, страната напуща и Васил Божков, в посока Обединените арабски емирства.

Дали арабската страна ще екстрадира Божков, ще покаже времето. В същата страна се оказва и Христофорос Аманатидис, с прякор Таки през 2009-та година. Прокуратурата желае неговата екстрадиция, откакто го упреква, че е началник на проведена незаконна група. До момента Таки не е върнат у нас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР