Общо 9907 са приетите на първо класиране в столичните детски

Общо 9907 са приетите на първо класиране в столичните детски ...

Близо 10 000 деца останаха извън детските градини в София на първо класиране


Общо 9907 са приетите на първо класиране в столичните детски градини и ясли. Близо 10000 обаче не са класиране. За второ класиране остават свободни едва 3500 места.

Директорът на дирекция "Образование" в столичната община Мария Минчева коментира, че тази година има около 4000 кандидастващи деца повече, в сравнение с миналата година.

До края на годината очакваме да бъдат открити 1 083 нови места, съобщи още тя, цитирана от БНР.

Тези родители, чиито деца не са приети в детските градини, могат да се възползват от предоставянето на средства за покриване на разходите, които са направили за частна детска градина или за отглеждането на детето от друго такова физическо лице. Ваучери могат да получат само родители, чиито деца са на възраст от 3 до 6-годишна възраст, напомниха от общината.

Припомняме, че заради отключване на електронната система за кандидатстване в петък родители излязоха на протест, но бяха уверени, че новите кандидатури няма да участват в класирането. Зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов обясни, че новопостъпилите регистрации на деца няма да бъдат взети предвид при първото класиране.

"Валидни ще бъдат регистрираните деца към датата 7 май, до която изтичаше срокът за подаване на документите", обясни Керезов. Представители на родителите са поканени да се включат в гражданския контрол при класирането, което се проведе в Зала 5 на Общината.

Източник: duma.bg