Общо 8 проекта на пловдивски културни организации, на стойност близо

...
Общо 8 проекта на пловдивски културни организации, на стойност близо
Коментари Харесай

8 пловдивски проекта одобрени от НФ Култура

Общо 8 плана на пловдивски културни организации, на стойност близо 200 000 лева, са утвърдени за финансиране по  „ Програма за възобновяване и развиване на организации в региона на любителското творчество “ на НФ „Култура“.

Национален Фонд „ Култура “ утвърди за финансиране планът на Фондация „ Заедно “ – „Един град, три религии, седем етноса – от предишното, за бъдещето , който е ориентиран към документиране и архивиране на нематериалното културно завещание на общностите с най-стара история в Пловдив. Името  на плана идва от концепцията на известния режисьор и сценарист Анжел Вагенщайн, който още през предишния век желал да сътвори в Пловдив музей с това име.

Проектът ще се финансира и осъществя по Програма за възобновяване и развиване на организации в региона на любителското творчество “ . Той включва 8 интервала от годишния етно календар, с над 20 местни събития, които ще бъдат основа за правенето на мултимедиен артикул – 9 аудио и видео епизода, свързани с родовите обичаи и локалните традиции на 7 етнически общности. Програмата поддържа фенове актьори и креативен сформира на етносите с най-богата история в Пловдив. В креативният екип на плана са артистичният шеф Арлин Каспарян – хореограф–режисьор, ученик на АМТИИ проф. „ Асен Диамандиев “ и Хрипсиме Ноурукян – хореограф и координатор на събитията. Архивът с нематериалното културно завещание на обичайните празници на етническите общности в Пловдив ще бъде основан по концепция на ръководителя на Фондация „ Заедно “ Лалка Златанова – създател и началник на плана.

Сдружение Културен семинар „ Непознатите “ ще приготви следващия огромен концерт в Пловдив, с присъединяване на изворни колективи на етническите общности, като фокусът е върху власи, татари и гагаузи. Изключително забавен е и планът на  Сдружение за исторически възстановки „ Филипопол “ . С помощта на фенове екипът ще пресъздаде един от най-интересните интервали в историята на града – Филипополското херцогство, който е обвързван с прекосяването на кръстоносните походи през България.

По „ Програма за възобновяване и развиване на организации в региона на любителското творчество “ на НФ Култура в Пловдив е утвърден и учебен план „ СИМФОДЕЦА “ на Къща за музикални магии „ Дивизи “,  който възнамерява основаването на детски оркестър. Народно читалище „Христо Ботев-1905“ – Пловдив ще приготви театралния театър „ Игра на службогонци “, а от Сдужение „ Медии с човешко лице “ ще вършат серенади-изненади под прозорците на пловдивчани.

Сред утвърдените за финансиране са и танцовият театър „ Характерът и душевността на тракиеца в българския танц “ , както и S’cool Rock Fest за училищен рок групи, които ще се изявят на огромна сцена пред аудитория в парк „ Лаута “.

Фестивалът „ Младостта на Пловдив – друга, само че единна “  на Медицински университет Пловдив ще сплоти над 300 самодейци от Пловдивските университети. В него ще вземат участие музикални, театрални и танцови сформира на български и задгранични студенти. Със средства по програмата ще бъде съживен и Фолклорен фестивал в село Белащица. НФ „ Култура “ ще финансира и културни събития на читалищата в Карлово, Калофер и други селища в пловдивска област.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР