Общо 8 личности са предложени за удостояване със званието Почетен

...
Общо 8 личности са предложени за удостояване със званието Почетен
Коментари Харесай

Днес обсъждат кандидатурите на 8 личности за почетни граждани на Варна

Общо 8 персони са препоръчани за почитане със званието " Почетен жител на Варна ", напомня Moreto.net. Публичното разискване за това кои от тях да получат най-високото самопризнание на обществеността на града за принос за развиването на Общината и националната просвета, ще се организира през днешния ден - 24 юли от 16:00 часа в зала " Пленарна " в Община Варна.

Първият в листата е Стефан Стаматов Стефанов, препоръчан от БФ по Гимнастика, по случай неговия 80-годишен празник за извънреден принос и заслуги като треньор по спортна гимнастика в народен и международен мащаб.

Следващото предложение е за проф. Милко Коларов - композитор и диригент и един от последните възпитаници на Панчо Владигеров, спомогнал доста за развиването на българската музикална просвета и популяризирането на гр. Варна като център на музикалното изкуство.

Хандбален клуб " Спартак - Варна " се надява почетен жител да стане Пенко Златев Николов за определянето на Варна за Европейски град на спорта 2019 и за многочислените му заслуги в хандбала.

Инициативен комитет предлага влиятелното отличие да бъде обещано на създателя - актьор и режисьор Ивайло Василев Стоянов, прочут като Мариус Куркински за изключителните му достижения в националната просвета и издигането престижа на Варна във връзка неговия 50-годишен празник на 4-ти декември тази година.

Отново по концепция на Инициативен комитет, е препоръчан Хаджи Ламбрин Сотиров по случай 60-годишният му празник, взел участие интензивно и съдействал доста за културния живот на Варна, за принос към образованието и опазването на културното и историческото завещание.

Академичната общественост на Медицинския университет " Проф. доктор Параскев Стоянов " във Варна предлага за почетен жител проф. доктор Димитър Енчев Камбуров - първият демократично определен ректор, който води политика на разширение съдействието и отваряне на университета към Европа и света, което дава постоянна основа за по-нататъшното одобряване на МУ - Варна.

Предпоследното предложение е за Борислав Дряновски - създател на редица книги и публикации, със важен принос в културното развиване на Варна за проучване и разпространение на историческото, културното и стопанското минало на морския град.

Академик Станимир Любенов Троянски също е измежду предложенията за почетен жител на Варна. Понастоящем той е единственият учен произтекъл от Варна, с изключителни заслуги към българската просвета.

През 2018-та година предложенията за почетни жители на Варна бяха 9, само че Общинският съвет в морската столица не утвърди нито едно. Повечето съветници се сплотиха към мнението, че цената на оценката последователно девалвира и е извънредно време да се създадат корекции в актуалната разпоредба с правила за отсъждане на премията или да се сътвори напълно нова такава. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР