Общо 49 699 жилища в 769 многофамилни жилищни сгради са

...
Общо 49 699 жилища в 769 многофамилни жилищни сгради са
Коментари Харесай

Обновени са 49 699 жилища в 769 многофамилни сгради през 2017 г., отчете МРРБ


Общо 49 699 жилища в 769 многофамилни жилищни здания са въведени в употреба през 2017 година в цялата страна след възобновяване по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания. Това излиза наяве от утвърждения от държавното управление отчет за напредъка по осъществяването на ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството стратегия през предходната година, представен от държавната осведомителна работа.

Към 31 декември 2017 година са стартирали действия по 98,5% от всички 2022 здания със подписани контракти за целево финансиране по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания (НПЕЕМЖС). Най-много от тях се намират в област Благоевград – 93, следвана от област Бургас – 91, Хасково – 81, и Пловдив и Стара Загора с по 47 здания. Следват областите Кюстендил (46), Смолян и Пазарджик с по 29 здания, Враца с 28 здания, Габрово (23), Кърджали (22), Ямбол (20), Варна и Велико Търново с по 28 здания, Търговище (15), Шумен (14), Силистра (13), Сливен (10), Ловеч (9), Плевен (8), София и Разград с по пет здания, Видин и Русе с по три здания и Добрич с две здания.

В отчета се показва, че в края на миналата година в развой на осъществяване на строително-монтажни работи са били 528 здания, в резултат на което ще бъдат актуализирани 38 643 жилища. Предвижда се през 2018 година да бъдат актуализирани още 51 010 жилища в общо 712 здания, от което се чака да се възползват 109 хиляди души. Според данните, последните утвърдени за реновиране здания се чака да бъдат приключени в края на 2019 година

Предстои да бъдат признати промени и допълнения на Постановление на Министерски съвет 18 от 2015 година, с които се плануват ограничения за обезпечаване на по-висок надзор от способените органи за качествено осъществяване на програмата.

Отчетените резултати удостоверяват, че ползата към Националната стратегия продължава да бъде огромен. Непосредственият социално-икономически резултат от програмата се показва в понижаване на разноските за отопление на семействата сред 45% и 55%, удължена експлоатационна валидност на постройките, възстановяване на здравословните условия на живот, основаване на приятна витална среда с усъвършенствани и ремонтирани общи елементи и околоблоково пространство. Програмата основава претовареност и усилва финансовите приходи както в строителния бранш, по този начин и при производителите на строителни материали, инженери, архитектурни и проектантски компании, транспортен отрасъл, складови и логистични центрове.

Реализирането на програмата води до икономическо раздвижване, увеличение на заетостта и понижаване на безработицата в цели райони. Към края на 2017 година във компаниите реализатори на механически обследвания, обследвания за енергийна успеваемост и строително-монтажни работи са заети над 70 000 лица.

Като позитивен резултат от реализирането на програмата се регистрира и подобряването на качеството на околната среда в резултат на спестени излъчвания на парникови газове, както и намаляване въздействието на климатичните промени.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР