Общо 481 престъпници с наложени ефективни присъди лишаване от свобода

...
Общо 481 престъпници с наложени ефективни присъди лишаване от свобода
Коментари Харесай

Близо 500 осъдени на затвор са се укрили от властите

Общо 481 нарушители с наложени ефикасни присъди " отнемане от независимост " не са арестувани и вкарани в пандизите на страната. Това сочат данните в отчета за активността на прокуратурата за 2021 година, представени от “ “.

Броят им остава неизменен от 2020 година, когато на независимост са били 482-ма, наказани да лежат в пандиза

Данните демонстрират, че един на всеки 30 наказани на затвор е съумял да се укрие. Това е дял от3,2% от действително приведените в осъществяване присъди. За осъществяването на наказванията дава отговор прокуратурата, като наказаните се търсят от Главна дирекция " Охрана " към правосъдното министерство и Министерство на вътрешните работи.

В отчета на прокуратурата се споделя, че " измежду главните аргументи за несъблюдение на тези правосъдни актове е укриването на наказаните лица в страната и в чужбина, което затруднява издирвателната активност и установяването на тяхното местоположение ".

Разпределени по апелативни региони, най-вече са избягалите от софийския - 206, следват пловдивският регион със 102-ма. Велико Търново, Варна и Бургас имат надлежно 84, 53 и 30. Военната прокуратура е " изтървала " един наказан, а спецпрокуратурата - петима.

Сред тях има доста убийци, изнасилвачи, хора с присъди за грабежи и други тежки закононарушения. Някои от нарушителите се укриват и по 20 години. Има изчезнали, чиито присъди са реализирани със съглашение - т.е. те са се явили в съда, с цел да утвърди договорката им с прокуратурата и по-късно са избягали под носа ѝ.

Покрай дупнишките рекетьори братя Галеви преди години тематиката с изчезващите нарушители влезе и в отчета на Брюксел и Европейска комисия предложи да се отстранен слабите места от законодателството, които вършат допустимо избягването на наказванията.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР