Общо 48 сътрудници на тоталитарните комунистически служби в листите на

...
Общо 48 сътрудници на тоталитарните комунистически служби в листите на
Коментари Харесай

Близо 50 сътрудници на комунистическите служби са се устремили към 49-ия парламент

Общо 48 сътрудници на тоталитарните комунистически служби в листите на претендентите за народни представители в 40-то Народно заседание освети Комисията по досиетата през днешния ден, написа

По закона за досиетата самостоятелният държавен орган, претрупан с разкриването на сътрудниците на Държавна сигурност и разследващите служби на Българска народна армия, е длъжен да прави инспекция на претендентите за депутати и да афишира резултатите преди вота, с цел да може обществото да получи право на осведомен избор.

Проверката е обхванала общо 1 866 лица от общо записаните претенденти за народни представители 4 582 души.

Комисията ревизира единствено тези, които към 1991 година, когато публично е закрита Държавна сигурност, към този момент са били пълнолетни и са могли да бъдат вербувани.

От тестваните 1 866 лица с принадлежност към Държавна сигурност или разследващите служби на Българска народна армия са 48 души (решение №2-2254 от 21 март 2023 г.).

Общо 13 партии или обединения са издигнали сътрудници на комунистически служби в листите си.

Българска социалистическа партия „ води “ безапелационно в тази ранглиста с 11 претенденти с досиета.

Тя е следвана от новия ляв план – коалиция „ Левицата “ ( " Изправи се БГ " на Мая Манолова, партия АБВ с водач Румен Петков и „ Движение 21 “ Татяна Дончева, както и обособени някогашни фигури в Българска социалистическа партия като Костадин Паскалев и Валери Жаблянов), която в листите си има 5-ма претендент депутати.

Петима кандидат-депутати с принадлежност към комунистическите служби има и коалиция „ Неутрална България “, сплотяваща за идния избор четири проруски политически партии: „ Атака “, Българска комунистическа партия (Владимир Спасов), Русофили за възобновление на Отечеството и Партия на българските комунисти.

Без хора с досиета в листите е обединението „ Политическа партия – Демократична България “.

Сайтът desebg.com разгласява цялостен лист на партиите и обединения, които имат в листите си за народни представители в 49-то Народно заседание сътрудници на тоталитарните комунистически служби:

Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ – 11 сътрудници;
Коалиция „ Неутрална България “ – 5 сътрудника;
Коалиция „ Левицата “ – 5 сътрудника;
Партия „ Български напредък “ – 4 сътрудника;
Коалиция „ Заедно “ – 4 сътрудника;
Коалиция „ Вън от Европейски Съюз и НАТО “ – 4 сътрудника;
Партия „ МИР “ – 3 сътрудника;
Движение за права и свободи – 3 сътрудника;
Национална движение „Симеон Втори" – 3 сътрудника;
Партия „ Български съюз директна народна власт “ – 2 сътрудника;
Партия „ Българска социалдемокрация – Евролевица – 2 сътрудника;
Партия „ Възраждане “ – 1 сътрудник;
Коалиция ГЕРБ-СДС – 1 помощник.
При предходните избори общо 57 души с принадлежност към Държавна сигурност или разследващите служби на Българска народна армия бяха издигнати като претенденти за депутати в 48-то Народно заседание от 20 партии и обединения.

В Народното събрание тогава влязоха единствено 3-ма сътрудника – двама от Българска социалистическа партия и един от Движение за права и свободи. В България не работи закон за лустрацията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР