Общо 48 сътрудници на репресивния апарат на бившата комунистическа власт

...
Общо 48 сътрудници на репресивния апарат на бившата комунистическа власт
Коментари Харесай

48 сътрудници на ДС участват в изборите. Най-много кандидати с досиета има в БСП 


Общо 48 сътрудници на репресивния уред на някогашната комунистическа власт - Държавна сигурност (ДС), са попаднали в кандидат-депутатските листи на партиите, регистрирани за идните на 2 април предварителни парламентарни избори.

Това излиза наяве от, постановено от комисията по досиетата, която е проверила 1866 души от общо 4582 претенденти за народни представители, заяви уеб сайтът.

Според закона на такава инспекция подлежат единствено кандидат-депутатите, които към 1991 година към този момент са навършили пълноправие. Тогава публично беше закрита Държавна сигурност.

Осветените като сътрудници на някогашния комунистически наказателен уред 48 души са регистрирани в листите на 13 партии. Подобно на предходни избори, групировката с най-вече вербувани от Държавна сигурност в предишното е наследницата на Българска комунистическа партия - Българска социалистическа партия. В листата на социалистите има 11 претенденти с досиета.

Следват проруските “Левицата ” и “Неутрална България ” с по петима сътрудници на някогашната Държавна сигурност.

“Левицата ” сплотява отцепници от Българска социалистическа партия и техните обединения като АБВ на Георги Първанов и Румен Петков, “Движение 21 ” на Татяна Дончева, “Изправи се БГ ” на Мая Манолова и други. В “Неутрална България ” пък влизат “Атака ” на Волен Сидеров, Българската комунистическа партия, Русофили за възобновление на Отечеството и Партията на българските комунисти.

По четирима претенденти с агентурно минало са записали “Български напредък ” на Стефан Янев и обединенията “Заедно ” и “Вън от Европейски Съюз и НАТО ”, следвани от партия “МИР ”, Движение за права и свободи и Национална движение „Симеон Втори" - с по трима, “Евролевицата ” и “Български съюз директна народна власт ” - с по двама, а най-после “Възраждане ” и ГЕРБ-СДС - с по един някогашен помощник на Държавна сигурност.

При предходните избори общо 57 души с принадлежност към Държавна сигурност бяха издигнати като претенденти за депутати в 48-то Народно заседание от 20 партии и обединения. От тях в Народното събрание влязоха единствено трима души с досиета - двама от Българска социалистическа партия и един от Движение за права и свободи, напомня уеб сайтът Desebg.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като дигитал
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР