Общо 37 жалби до момента са подадени във Върховния административен

...
Коментари Харесай

37 жалби срещу решението на кабинета за допълване на списъка по "Магнитски"

Общо 37 тъжби досега са подадени във Върховния административен съд (ВАС) против решението на кабинета от 4 юни т.г. за основаване на уголемен лист на лицата, за които се отнасят глобите по закона " Магнитски ". Това оповестиха за " Капитал " от съда с уточнението, че всички те са изпратени до Министерския съвет, който би трябвало да комплектова преписките с нужните документи.

По информация на " Капитал ", а и от деловодната система на съда излиза, че всички тъжби са подадени от името на търговски сдружения, които попадат в тези описи. Там попадат имената на притежаваната от Делян Пеевски " Интръст ", както и компании, свързани с Васил Божков като Евробет, Еврофутбол, " Нове холдинг " и други Има обаче и тъжба подадена от зам. ръководителя на Националното бюро за надзор върху СРС Илко Желязков, който е един от тримата с в началото наложени наказания.

По заповед на ръководителя на съда Георги Чолаков, издадена на 15 юни, жалбите ще се разпределят на инцидентен принцип всред всички съдии на Върховен административен съд, а няма да се гледат единствено от едно поделение. Формалният претекст за това е, че са ориентирани против акт на Министерския съвет, който не е публикуван във връзка със закон, относим към обсъжданите в някое от отделенията на Върховен административен съд предвид на съответна материалноправна наредба. Отделенията са профилирани в разглеждането на каузи по избрана материя - държавна и общинска благосъстоятелност, локално самоуправление, устройство на територията, данъчни проблеми, кадастър, строителство, уволнения в държавната администрация, околна среда, персонални данни, изборни разногласия и други Логично не е планувано къде да се гледат делата, свързани със закона " Магнитски ", разясняват от съда.

Оспореният акт е Решение № 441 на Министерския съвет от 04 юни 2021 година за предприемане на дейности по отношение на наложените от Съединени американски щати наказания на български лица. Решението планува основаването на работна група от представители на Министерство на вътрешните работи, Министерството на финансите, ДАНС и Национална агенция за приходите. Тя в незабавен порядък би трябвало да изготви и да поддържа лист на лицата, които попадат и евентуално биха попаднали в обсега на глобите на Съединени американски щати.

На база на това решение, в който с изключение на в началото упоменатите от финансовото министерство на Съединени американски щати хора, са включени и сдруженията и физическите лица, директно свързани с тях.

Междувременно във вторник една от въпросните тъжби - на партията на Божков " Българско лято ". Мотивът на магистратите е, че партията няма юридически интерес от оборване на това решение, тъй като то не й пречело да взе участие на идните избори, за които е записана. Правният интерес е безспорна процесуална причина за допускане на жалбата до разглеждане, а сега решението на Министерски съвет не е основало директни административни последствия за партия " Българско лято ", се споделя в определението на съда. Това може да стане, в случай че въз основа на решението на Министерски съвет бъдат осъществени други дейности на администрацията, които засягат партията: " Всички следващи правни и в действителност дейности на администрацията въз основа на оспореното решение на Министерски съвет във връзка с политическата партия следва да бъдат обективирани в подобаващ акт, който едвам тогава ще може да предстои на правосъден надзор. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР