Общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за

...
Общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за
Коментари Харесай

По проект на касата режат легла в болниците

Общо 32 913 кревати за интензивно лекуване са нужни за угаждане на потребностите на популацията от болнична здравна помощ. Това е заложено в плана на Национална здравна карта (НЗК), който беше признат от Националната комисия с ръководител министъра на опазването на здравето и беше утвърден от управлението на Министерството на здравеопазването.

Общият брой на леглата за интензивно лекуване в страната все още е 38 803. Направеният разбор демонстрира, че през 2017 година за реализиране на медицинските действия в 28-те административни области са били нужни общо 24 723 кревати. Това значи, че планът на НЗК планува с 8190 повече кревати за интензивно лекуване, за които НЗОК ще подписва контракти с лечебните заведения.

Приемането на Националната здравна карта ще даде опция Здравноосигурителната каса да упражнява правото на избор с кои лечебни заведения да подписа контракти в случаите, когато на територията на дадена област има свръх предложение на съответни медицински услуги. Това ще подсигурява дейно разходване на средства при обезпечен достъп на жителите до качествена здравна помощ.

Министерство на здравеопазването ще разгласява плана на НЗК за публично разискване за период от 30 дни. След приемането на здравната карта от Министерски съвет и обнародването  в Държавен вестник, тя ще стане наложителен детайл от методиката, по която НЗОК подписва контракти с лечебните заведения.

Националната здравна карта е създадена на основата на 28-те Регионални здравни карти, които регистрират обезпечеността на всяка от административните области с медицински експерти, болнични кревати, високотехнологична инсталация и достъп до незабавна помощ. С нея се възнамеряват потребностите на популацията от болнична и извънболнична здравна помощ, което е причина за воденето на ефикасна и дълготрайна национална здравна политика. По закон цялостна актуализация на НЗК се прави един път на три години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР