Общо 318 са кандидатите за евродепутати, съобщиха за Дневник от

...
Общо 318 са кандидатите за евродепутати, съобщиха за Дневник от
Коментари Харесай

За 17 евродепутатски места се борят 318 българи: политици, руфосил и модел

Общо 318 са претендентите за евродепутати, оповестиха за " Дневник " от Централната изборна комисия (ЦИК). Седемнадесет са местата за България в Европейския парламент (ЕП). На изборите на 26 май ще се гласоподава за кандидати от 13 партии, 8 обединения и 6 инициативни комитета, измежду които има както партийци, по този начин и хора от разнообразни сфери на публичния живот.

Според изследване на " Алфа Рисърч " сигурни представители в Екологичен потенциал ще имат единствено три обединения - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, като разликата сред двете огромни политически сили е под един %. Шансове да изпратят евродепутат имат и обединяването " Демократична България " и Вътрешна македонска революционна организация.

На европейските избори има действителен късмет за пренареждане на листите с претенденти за евродепутати, защото прагът за годност на преференциите е 5% от гласовете за съответната листа, а лидерът не е предпазен от изместване. Този път така наречен феномен 15/15 е изключен, защото номерата на партиите, обединенията и инициативните комитети в бюлетината ще бъдат от 1 до 100, а на претендентите - от 101 нагоре.

Кои отиват в Брюксел

Като залага на познати в Брюксел и Страсбург лица, ГЕРБ цели да има най-малко шестима евродепутати. Начело на листата е сегашният еврокомисар Мария Габриел, а на идващите четири места са актуалните евродепутати - Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Асим Адемов. Шести е Александър Йорданов от Съюз на демократичните сили - една от партиите, с които ГЕРБ за първи път се съюзява преди избори. Седма е някогашният министър на европредседателството Лиляна Павлова, за която се чака да работи за преференции за да заеме по-предно място в листата. ГЕРБ е номер 12 в интегралната бюлетина, а на 12-а позиция в листата е депутатът Младен Шишков, само че номерът му в бюлетината би трябвало да бъде 112 (още за претендентите на ГЕРБ четете тук).

Борба за преференциален избор се чака сред претендентите за евродепутати на " Българска социалистическа партия за България ", която също се стреми към шестима представители в Екологичен потенциал. В партията припомнят, че интригата стана по-голяма, откакто необятното управление на социалистическата партия неодобрява водача Корнелия Нинова и пренареди листата, като вкара на пето място президента на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който Нинова се опита да в профил. Очаква се за гласове за себе си с изключение на Станишев да работи и зам.-председателят на Българска социалистическа партия Деница Златева, която трябваше да бъде трета, само че остана на неизбираемото седмо място в листата. След лидера Елена Йончева са младите и незнайни до момента социалисти Петър Витанов и Цветелина Пенкова. Витанов е на 37 година и е народен представител първи мандат от Българска социалистическа партия, а Пенкова е на 31 година, учила е в няколко университета зад граница и до неотдавна бе зам.-председател на клуба на младите българи в чужбина " Милениум ". Изненадата в листата е досегашният началник на кабинета на президента Иво Христов, който е на избираемото четвърто място. В листата има и двама сътрудници на някогашната " Държавна сигурност " - Румен Гечев и Емил Георгиев (още за претендентите на " Българска социалистическа партия за България ", която е номер 18 в бюлетината, четете тук).

 Сергей Станишев и Елена Йончева се бореха за първото място в листата на Българска социалистическа партия.
© Юлия Лазарова

Сергей Станишев и Елена Йончева се бореха за първото място в листата на Българска социалистическа партия.

Очакванията са лидерът на евродепутатската листа на Движение за права и свободи Мусфата Карадайъ да се откаже да стане евродепутат. Така преди всичко ще излезе неходещият в Народното събрание Делян Пеевски, който управлява огромна част от медиите в България и преди време се самоопредели като " един съумял човек на 33 година ". След несполучливия опит да стане началник на ДАНС и последваните всеобщи и продължителни митинги, той бе претендент за евродепутат, само че се отхвърли, откакто бе определен. Неофициалните упования в Движение за права и свободи са, че този път Пеевски ще замине за Брюксел. Представители на Движение за права и свободи в Екологичен потенциал евентуално ще бъдат сегашните европедупати Илхан Кючюк и Искра Михайлова (още за листата на Движение за права и свободи, която е номер 20 в бюлетината, четете тук).

Шанс да има евродепутат има и " Демократична България ", чиято листа води някогашният водач на ДСБ Радан Кънев. Тъй като обединяването се състои от три партии, се чака преференциален избор за разнообразни претенденти от симпатизантите на обособените обединения. На челните места в листата са Стефан Тафров от " Да, България ", Албена Върбанов от природозащитната групировка и журналистът Мария Спирова като претендент на " Да, България ". Девети е природозащитникът Тома Белев. " Демократична България " е номер 13 в бюлетината, а под същия номер в листата е Сева Памукчиева от " Да, България ", чийто номер в бюлетината би трябвало да е 113 (още за листата четете тук).

Водач на листата на Вътрешна македонска революционна организация е сегашният евродепутат Ангел Джамбазки, който има късмет да влезе и в идващия европарламент. Партията е номер 3 в бюлетината, а трети в листата е актуалният народен представител Александър Сиди, който би трябвало да е номер 103 в бюлетината. В листата на Вътрешна македонска революционна организация са режисьорът Андрей Слабаков и някогашният пълководец на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден военачалник Димитър Шивиков (още за листата на Вътрешна македонска революционна организация четете тук).

Другите претенденти

След като съдружните сътрудници от " Обединени патриоти " не се схванаха за обща листа, Валери Симеонов поведе листата на коалиция " Патриоти за Валери Симеонов ", в която има и претендент от ромски генезис - европейския първенец по бокс Даниел Асенов. Лидерът на " Атака " Волен Сидеров се отхвърли да се бори за евродепутатско място и направи ефирен кастинг за претенденти за евродепутати. Водач на листата на " Атака " е 37-годишният историк и русофил Георги Димов. За " патриотичния избор " ще се бори и обединението " Воля - Българските родолюбци ", чийто лидер е Веселин Марешки. Втори в листата е изключеният от Народната партия за независимост и достолепие (НПСД) партиен водач Орхан Исмаилов.

Други представители от някогашния Реформаторски блок също ще претендират за гласове на изборите - министърът на защитата във втория кабинет " Борисов " Николай Ненчев е самостоятелен претендент, а някогашният народен представител Настимир Ананиев води листата на партията си " Волт ". Партия " Движение България на жителите " се отхвърли да взе участие на изборите. От левия избор се чака да отдели основаната от АБВ " Коалиция за България ", лидер на чиято листа е икономистът проф. Боян Дуранкев (още за листата четете тук).

 Кандидатите на
© Велко Ангелов

Кандидатите на " Път на младите " са на възраст до 35 години.

Към гласовете на младите и на българите зад граница ще се стремят претендентите от подкрепената от Национална движение „Симеон Втори" и " Новото време " листата " Път на младите ", които са на възраст до 35 година Водач е юристът и ръководител на клуб " Милениум " Румен Чолаков, а измежду претендентите има бизнес консултанти, проектанти, психолози, както и модел (още за листата четете тук).

Досегашният евродепутат Николай Бареков, който съобщи предпочитание да става преподавател в Пловдив, също е претендент в листата на придвижване " Презареди България ", чийто лидер е Димитър Байрактаров. Водач на листата на " Българско национално обединяване " е Евгения Банева, която м.г. във Франция бе задържана дружно със брачна половинка си Николай Банев по обвиняване за източване на девинския цех " Полимери ". Кандидат за евродепутат от придвижване " Заедно " е някогашният изпълнителен шеф на " Кремиковци " и някогашен притежател на футболния клуб на ЦСКА Александър Томов. Бившият кмет на " Младост " Десислава Иванчева, която бе наказана на първа инстанция на 20 години затвор поради рушвет, и Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " са самостоятелни претенденти за евродепутати. Листи записаха и партиите на Лютви Местан, Татяна Дончева и Светьо Витков - ДОСТ, " Движение 21 " и " Глас Народен ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (266)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР