Общо 28 международни експедиции с участието на световноизвестни учени са

...
Общо 28 международни експедиции с участието на световноизвестни учени са
Коментари Харесай

Общо 28 международни експедиции са организирани на научно-изследователския кораб „Академик“

Общо 28 интернационалните експедиции с присъединяване на световноизвестни учени са проведени на научно-изследователския транспортен съд " Академик " , откогато той се употребява за научни цели.

Корабът е бил 2093 дни на море и е пропътувал повече от 120 000 морски благи , заяви шефът на Института по океанология на Българска академия на науките проф. Снежана Мончева на формалното разкриване в Българска академия на науките на изложбата " 35 години НИК Академик ".

Единственият в страната научно-изследователски транспортен съд употребява нови технологии за проучване на морето и по този метод България взе участие във значими европейски инфраструктури като EUROFLEETS и EuroARGO.

Директорът на института проф. Снежана Мончева връчи плакет на научно-изследователския транспортен съд " Академик " на Българската академия на науките, на Министерството на образованието и науката, и на Министерството на околната среда и водите за институционалната поддръжка, оказвана на учените. Тя напомни, че корабът " Академик " може да бъде употребен до 2022 година, когато следва да му бъде изработен ремонт.

Изложбата " 35 години НИК Академик " включва три тематични блока, които показват историята и експедиционната активност на научно-изследователския транспортен съд. На откриването е прожектиран и мултимедиен филм за интернационалната експедиция " БИО - ОПТ 2019 ".-->

Експозицията ще бъде отворена за посещаване до 21 юни и е отдадена на 150-годишнината на Българска академия на науките.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР