Общо 2560 души са заразените с Covid-19 към този момент

...
Общо 2560 души са заразените с Covid-19 към този момент
Коментари Харесай

Само за денонощието - девет медицински лица с Covid-19

Общо 2560 души са инфектираните с Covid-19 към този миг у нас. През последното денонощие при направени 1347 PCR теста са потвърдени нови 22 случая – при 13 дами и 9-ма мъже, разгласи секретарят на Националния действен щаб доцент Димо Димов на постоянния брифинг в Министерския съвет.

Сред новозаболелите вършат усещане две деца под 2-годишна възраст , 9 случая на медицински личен състав , от който – пет медицински сестри - една в София и четири в Сливен, двама лекари и двама санитари също от Сливен.

Тъй като седем от инфектираните медици работят в едно и също поделение в Сливен, то към този момент е затворено по предписание на основния държавен здравен контрольор и под управлението на Регионалната здравна ревизия. Там ще се извърши стерилизация, ще се проучат уголемен кръг контактни лица, които ще бъдат изследвани, а също по този начин ще бъдат открити всички пациенти, минали през това поделение в границите на предходния месец, с цел да се открият източниците на разпространяването на коронавирусната зараза.

„ Тези случаи на инфектиран медицински личен състав сякаш идват единствено с цел да потвърдят следените сега заключения за разпространяването на коронавирусната зараза на нашата територия, сравними с тези в интернационален мащаб. Седем от сътрудниците в Сливен работят в едно и също поделение, което не приема пациенти с Covid-19 . Този факт удостоверява огнищния темперамент на разпространяване на коронавирусната зараза, рисковата целева група – какъвто е медицинският личен състав в лечебните заведения, и допускането на такива случаи при неглижиране или недокрай съблюдаване на хигиеничните противоепидемични мерки” – разяснява доцент Димо Димов.

Той още веднъж акцентира, че към този стадий единствените потвърдени ефикасни способи против разпространяването на ковид не престават да бъдат физическа отдалеченост, защитни средства и стерилизация.

През миналото денонощие са умряли двама души - мъж на 77 години в столичната „ Света Анна”. Той е доктор от Видин, настанен на лекуване в столицата. Вторият смъртен случай е жена на 67 години, лекувана в болница в Пловдив, където била преведена от област Пазарджик. До момента жертвите на Covid-19 у нас са общо 146 души . Средната възраст е 68.7 години.

Доц. Димо Димов заяви и положителни вести – има нови 83-ма излекувани , с тях сполучливо преболедувалите Covid-19 стават 1206 души. Освен това все още броят на настанените в лечебни заведения с коронавирусна зараза е рекордно невисок – общо 132-ма души и единствено деветима от тях се нуждаят от интензивно лекуване.

В международен проект за миналото денонощие са регистрирани нови 115 981 случая, като в Бразилия те са най-вече - над 27 000 новоконстатирани, следвани от Съединените щати – с 22 000 новооткрити и от Русия – с 8800 нови случая. Във Англия за последното денонощие са потвърдени 1600 нови случая, в Беларус – 852 случая, в Швеция 775 нови случая и 65 жертви единствено за денонощието.

За съпоставяне в Дания има 35 новорегистрирани и четирима умряли.

На Балканските страни този път броят на новите случаи не е под 10 , както беше при предходни дни, обърна внимание доцент Димо Димов.

В Турция са новооткрити 786 случая, в Румъния – 119 случая, в Република Северна Македония – 76 случая, в Сърбия – 24 случая, в Гърция – 19 случая, в Албания – 21 случая, в Босна и Херцеговина – 11 случая.

„ Нашите разбори демонстрират, че неизбежно с либерализирането на ограниченията ще се следи и нараснал брой на случаите на коронавирусната зараза. Надяваме се, че обществата са готови за тези предстоящи нови болни и че ще се продължи виновното съблюдаване на ограниченията – физическа отдалеченост, потребление на персонални защитни средства в зони, където се чака да има нараснал риск от заболяемост” – изясни секретарят на Националния действен щаб.

Накрая доцент Димо Димов благодаря на всички жители , които са повярвали в правилността на подхванатата тактика с противоепидемиологичните ограничения и с помощта на това е реализиран надзор над заболяемостта и смъртността в страната.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР