Общо 253 671 лв. ще бъдат изплатени за обезщетения в

...
Общо 253 671 лв. ще бъдат изплатени за обезщетения в
Коментари Харесай

България плаща над 250 000 лв. по присъди на Европейския съд по правата на човека

Общо 253 671 лева ще бъдат изплатени за компенсации в осъществяване на пет решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ ) против България от интервала сред 4 октомври и 6 декември 2022 година Това реши служебното държавно управление на днешното си съвещание, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Одобрено е изплащането на 16 400 евро за обезщетение по съглашение след тъжба Европейски съд по правата на човека. Жалбоподателят е ромски генезис. Той се оплаква, че е бил измъчван от полицията и частни лица, както и от неналичието на дейно следствие за това поради дискриминационно отношение. Съгласно политиката на Европейския съд по правата на индивида да предизвиква другарските съглашения жалбоподателят е одобри препоръчаната декларация за обезщетение за претърпените от него вреди. С одобряването на съглашението от съда делото ще бъде прекъснато. За извънсъдебното споразумяване на разногласието българското държавно управление е приело да изплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 16 400 евро за всички имуществени вреди, разноски и разходи.

5 000 евро ще бъдат платени за общо обезщетение по съглашение по друга тъжба пред Европейски съд по правата на човека , с която се повдигат недоволства за нарушаване член 8 от " Европейска спогодба за правата на индивида независимо и по отношение на член 13 заради накърняване неприкосновеността на жилището и на фамилния живот. От Министерски съвет изясняват, че определенията, с които било позволено осъществяването на претършуване и изземване в жилищата и леките коли на жалбоподателите, съдържали бланкетни и фрагментарни претекстове, без да се изследва съответната нужда от осъществяване на следствените дейности и техния размер. Не бил извършен ефикасен правосъден надзор върху законността и нуждата на осъществените претърсвания и изземвания , като в нито един миг не било изяснено съответно какви документи и движимости, свързани с воденото наказателно произвеждане се очаквало да бъдат открити в жилищата, в служебния кабинет на първия жалбоподател и леките коли на оплакващите се.
 Съдът в Страсбург е осъдил България по 25 каузи през 2022 година
Съдът в Страсбург е осъдил България по 25 каузи през 2022 година

Европейски съд по правата на човека се е произнесъл по общо 62 каузи

Претърсване в жилището на шестата жалбоподателка било осъществено при изискванията на необходимост с следващо утвърждение от съд. В определението за одобрение на протокола за резултата от претърсването и изземването липсвала съответна информация, обосноваваща " действителната заплаха при неизвършване на това следствено деяние да се стигне до неспособност за събиране и опазване на доказателствата от голяма важност за вярното решение на делото ". Жалбоподателите настояват, че нямали достъп до съд, с цел да оспорят законността и нуждата на претърсванията.

Европейски съд по правата на човека към този момент открил при друго дело, че българското право не планува сходна правна опция ( " Илия Стефанов против България " № 65755/01, § 44). В сходство с нормалната си процедура Европейският съд по правата на индивида спомага на страните да реализират приятелско съглашение, в случай че българското държавно управление се съгласи да заплати на жалбоподателите общо обезщетение в размер на 5 000 евро.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР