Общо 242,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година

...
Общо 242,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година
Коментари Харесай

242,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година в предучилищното и училищното образование

Общо 242,6 млн. лева ще бъдат вложени през тази година в предучилищното и учебното обучение посредством 21 национални стратегии, оповестяват от МОН за Moreto.net. Министерството на образованието и науката (МОН) разгласява плановете им за публично разискване през днешния ден. Две от стратегиите са нови, други са обогатени с още модули, а някои от миналогодишните със сходни действия са обединени.

Новата национална стратегия „ Заедно в изкуствата и спорта “ ще влага 90 млн. лева в личностното развиване на учениците посредством занимания с групови спортове и изкуства. Освен учители, в заниманията с децата могат да се включат експерти от танцовото, музикалното и театралното изкуство, както и треньори по разнообразни типове спорт. Очаква се до 70 000 възпитаници да вземат участие в до 6000 групи и тимове.

С 10 млн. лева по другата нова стратегия - „ Подкрепа на просветителните посредници и обществените служащи “, ще се обезпечат възнагражденията на не по-малко от 900 посредници и обществени служащи – както към този момент назначени, по този начин и нови. Ще се финансират също действия с най-малко 50 000 родители от уязвими групи и със едва отношение към образованието. Целта е техните деца да влязат в детски градини или учебни заведения.

Програма „ Иновации в деяние “ е разширена и допълнена. По нея ще се разработят методика и обучителни запаси за STEM обучение. Те ще бъдат приложени във към този момент построените STEM центрове в 263 учебни заведения в страната и в други 1980 учебни заведения, в които ще се изградят STEM центрове по Националния проект за възобновяване и резистентност. По същата стратегия учебните заведения ще обменят сполучливи новаторски практики, ще се закупуват материали, образователни средства и принадлежности за използване на новаторски способи на преподаване.

По стратегия " Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда " ще се поддържа целодневното образование и пробната работа по естествени науки в профилираните учебни заведения. За поредна година ще се влага в уроци в музеи, визити на театрални постановки и концерти, срещи с артисти и музиканти по тематики, свързани с образователното наличие. Ще се усъвършенства библиотечната среда и ще се построяват площадки за образование по сигурност на придвижването по пътищата. Ще се основават и условия за достъп на хора с увреждания и специфични просветителни потребности, ще се покачва сигурността в учебните заведения посредством видеонаблюдение и други механически средства.

Чрез националната стратегия " Заедно за всяко дете " през 2022 година ще продължи подпомагането на екипите за обсег за включване на децата и учениците в наложителна предучилищна и учебна възраст в просветителната система. Ще се финансират партньорства с родителите и поддръжка за социализацията на учениците в учебно заведение.

С бюджет от 2,509 млн. лева по национална стратегия " Мотивирани учители и подготовка " учителите ще могат да покачват и допълват своите познания и умения, а експерти от сфери отвън образованието ще могат да придобият педагогическа подготовка.

За втора година посредством националната стратегия „ Отново дружно “ ще бъдат обезпечени средства за туристически пътувания за възпитаници от I клас до XI клас за превъзмогване на отрицателните последствия от неприсъственото образование и пандемията от COVID-19. За задачата са обезпечени 22,6 млн. лева

По национална стратегия още веднъж е обезпечена опцията за профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти. Запазва се програмата „ Бизнесът преподава “, която дава опция на експерти от предприятията да влизат в час, както и на учители по специфични предмети да осъвременяват подготовката си в предприятия. Продължава и програмата за модернизиране на професионалното обучение посредством основаване на модерни образователни стратегии и възстановяване на материалната база.

По програмата за поддръжка на личностното развиване на децата и учениците ще се построяват съвременни кабинети в центровете за поддръжка на личностното развиване, където има занимания в региона на науките, технологиите, изкуствата и спорта. Ще се поддържат и астрономически обсерватории и планетариуми, както и Националният замък на децата. Ще се построяват и кабинети за терапия и рехабилитация в центровете за работа с деца със специфични потребности.

В националната стратегия „ Учебници, образователни комплекти и образователни пособия “ се планува създаването на пособие по български език като непознат за деца мигранти и чужденци, търсещи или получили протекция.

Остават националните стратегии „ Обучение за ИТ умения и кариера “, „ Роден език и просвета зад граница “, „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав “, стратегиите за националното външно оценяване и ученическите олимпиади и надпревари, по този начин също за детските градини, осведомителните и информационните технологии в образованието. МОН ще продължи да подкрепя общините в работата им за просветителна десегрегация, както и да финансира наемането на заместващи учители.

бяха показани пред членовете на Отрасловия съвет за тристранно съдействие в системата на междинното обучение.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР