Общо 242,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година

...
Общо 242,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година
Коментари Харесай

242,6 млн. лв. ще влязат в образованието чрез национални програми

Общо 242,6 млн. лева ще бъдат вложени през тази година в предучилищното и учебното обучение посредством 21 национални стратегии. Министерството на образованието и науката (МОН) разгласява плановете им за публично разискване през днешния ден. Две от стратегиите са нови, други са обогатени с още модули, а някои от миналогодишните със сходни действия са обединени.

Новата национална стратегия „ Заедно в изкуствата и спорта “ ще влага 90 млн. лева в личностното развиване на учениците посредством занимания с групови спортове и изкуства. Освен учители, в заниманията с децата могат да се включат експерти от танцовото, музикалното и театралното изкуство, както и треньори по разнообразни типове спорт. Очаква се до 70 000 възпитаници да вземат участие в до 6000 групи и тимове.

С 10 млн. лева по другата нова стратегия - „ Подкрепа на просветителните посредници и обществените служащи “, ще се обезпечат възнагражденията на не по-малко от 900 посредници и обществени служащи – както към този момент назначени, по този начин и нови. Ще се финансират също действия с най-малко 50 000 родители от уязвими групи и със едва отношение към образованието. Целта е техните деца да влязат в детски градини или учебни заведения.

Програма „ Иновации в деяние “ е разширена и допълнена. По нея ще се разработят методика и обучителни запаси за STEM обучение. Те ще бъдат приложени във към този момент построените STEM центрове в 263 учебни заведения в страната и в други 1980 учебни заведения, в които ще се изградят STEM центрове по Националния проект за възобновяване и резистентност. По същата стратегия учебните заведения ще обменят сполучливи новаторски практики, ще се закупуват материали, образователни средства и принадлежности за използване на новаторски способи на преподаване.

По стратегия " Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда " ще се поддържа целодневното образование и пробната работа по естествени науки в профилираните учебни заведения. За поредна година ще се влага в уроци в музеи, визити на театрални постановки и концерти, срещи с артисти и музиканти по тематики, свързани с образователното наличие. Ще се усъвършенства библиотечната среда и ще се построяват площадки за образование по сигурност на придвижването по пътищата. Ще се основават и условия за достъп на хора с увреждания и специфични просветителни потребности, ще се покачва сигурността в учебните заведения посредством видеонаблюдение и други механически средства.

Чрез националната стратегия " Заедно за всяко дете " през 2022 година ще продължи подпомагането на екипите за обсег за включване на децата и учениците в наложителна предучилищна и учебна възраст в просветителната система. Ще се финансират партньорства с родителите и поддръжка за социализацията на учениците в учебно заведение.

С бюджет от 2,509 млн. лева по национална стратегия " Мотивирани учители и подготовка " учителите ще могат да покачват и допълват своите познания и умения, а експерти от сфери отвън образованието ще могат да придобият педагогическа подготовка.
За втора година посредством националната стратегия „ Отново дружно “ ще бъдат обезпечени средства за туристически пътувания за възпитаници от I клас до XI клас за превъзмогване на отрицателните последствия от неприсъственото образование и пандемията от COVID-19. За задачата са обезпечени 22,6 млн. лева

По национална стратегия още веднъж е обезпечена опцията за профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти. Запазва се програмата „ Бизнесът преподава “, която дава опция на експерти от предприятията да влизат в час, както и на учители по специфични предмети да осъвременяват подготовката си в предприятия. Продължава и програмата за модернизиране на професионалното обучение посредством основаване на модерни образователни стратегии и възстановяване на материалната база.

По програмата за поддръжка на личностното развиване на децата и учениците ще се построяват съвременни кабинети в центровете за поддръжка на личностното развиване, където има занимания в региона на науките, технологиите, изкуствата и спорта. Ще се поддържат и астрономически обсерватории и планетариуми, както и Националният замък на децата. Ще се построяват и кабинети за терапия и рехабилитация в центровете за работа с деца със специфични потребности.
В националната стратегия „ Учебници, образователни комплекти и образователни пособия “ се планува създаването на пособие по български език като непознат за деца мигранти и чужденци, търсещи или получили протекция.

Остават националните стратегии „ Обучение за ИТ умения и кариера “, „ Роден език и просвета зад граница “, „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав “, стратегиите за националното външно оценяване и ученическите олимпиади и надпревари, по този начин също за детските градини, осведомителните и информационните технологии в образованието. МОН ще продължи да подкрепя общините в работата им за просветителна десегрегация, както и да финансира наемането на заместващи учители.

Проектите на стратегиите бяха показани пред членовете на Отрасловия съвет за тристранно съдействие в системата на междинното обучение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР