Общо 203-ма педагогически специалисти са загубили битката с COVID от

...
Общо 203-ма педагогически специалисти са загубили битката с COVID от
Коментари Харесай

203-ма заразени учители са починали от началото на пандемията

Общо 203-ма педагогичен експерти са изгубили борбата с Коронавирус от началото на пандемията у нас. Данните са от средата на март 2020 година до 5 януари 2022 година, сочи информация на Министерството на образованието, написа вестник „ Сега “ представен от " Флагман ". Проверката в МОН е по отношение на изказвания на шефа на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Преди дни в ефира на Българска национална телевизия тя съобщи, че ситуацията в просветителната система е ужасно, всяка седмица по 6 учители умират от Коронавирус след коледната почивка и настоя гимназистите в цялата страна да излязат в отдалечено образование и изключителна междусрочна почивка за учебните заведения.

МОН няма данни какъв брой са умрелите педагози след 24-25 декември до момента, само че данните от 1 октомври м.г. до 5 януари 2022 година са задоволителни стряскащи. През този 3-месечен интервал борбата с COVID-19 са изгубили 60 педагози, което значи, че на всеки ден и половина-два дни сме губили по един учител. Броят на искащите учители да се имунизират се усилва с всеки минал ден. Към момента 48,15 % са ваксинираните, а през ноември те бяха 43 %. При учениците също се вижда растеж - от 6 на 9 % от ноември до момента.

Последните данни на МОН демонстрираха, че 11.8% от учениците от 5 до 12 клас са преболедували през последната година, което дружно с 9% имунизирани гимназисти значи, че всеки пети от по-големите възпитаници има имунитет против вируса. Над 59 600 са учениците все още, които към този момент имат годен документ за преболедуване, имунизация или съществуване на антитела.

Иначе, растежът в заболяемостта в страната се отразява и на учебната система. Положителните случаи измежду учениците единствено за седмица са се нараснали двойно (вече са 1348 на брой), като най-вече са болните сред 5 и 7 клас, а скокът при инфектираните учители е троен (366 на брой).

На някои места картината е много тревожна - в Благоевград да вземем за пример карантинираните преподаватели са над 8%, до момента в който в Търговище те са едвам 1%. При учениците най-сложно е в Бургас, където под карантина са близо 5% от младежите. Иначе междинните стойности на карантинирани възпитаници и педагози в страната са надлежно 2.5% и 3.6%. Затова и управляващите не имат намерение да пристъпят към цялостно затваряне на учебните заведения, а единствено в тези региони, в които фактически процентът на инфектираните е доста висок. 271 са издадените от МОН от началото на 2022 година позволения за прекосяване в образование от разстояние в електронна среда на паралелки или цели учебни заведения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР