Общо 200 млн. лв. ще предостави Министерството на иновациите и ...

Общо 200 млн. лв. ще предостави Министерството на иновациите и

200 млн.лв. за собствени ВЕИ на малки и средни фирми

Общо 200 млн. лева. ще даде Министерството на нововъведенията и растежа в създаване на ВЕИ мощности и уреди за произвеждане и предпазване на енергия до 1 MWh за бизнеса. От грантовата скица по Плана за възобновяване и резистентност могат се възползват дребните и междинните предприятия у нас, които според отчета на Европейската комисия от 2018 година способстват за 75.7% от общата претовареност и за 65.3% от добавената стойност в стопанската система.

Извън обсега на финансирането остават предприятията в секторите " Селско, горско и рибно стопанство " и " Производство и систематизиране на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива ".

Процедурата би трябвало да започва до края на годината, като упованията са насоките за кандидатстване да бъдат оповестени през септември. Зелен преход Мярката е част от европейската политика за образуване на нова енергийна система и изместване на въглищната енергетика. Въпреки че построяването на соларни системи за покриване на личните потребности от ток на предприятията е стопански преференциално и към този момент се прави всеобщо, един от огромните въпроси за бизнеса е от кое място и по какъв начин да си обезпечи финансиране за такива планове.

Усвояването на средствата от проекта ще разреши въвеждането на вътрешни системи за произвеждане на електрическа енергия за лично ползване,с което предприятията ще понижат своите разноски и ще реализиран в по-голяма степен енергийна самостоятелност.
Реклама
В тази връзка на дребните и междинните предприятия по актуалната мярка ще бъде обезпечена опция за придобиване на активи, свързани с инсталиране на системи за електрическа енергия за лично ползване, в композиция със уреди за предпазване на създадената енергия.

Мярката се явява допълваща за построяването на посочения най-малко от 1.7GW ВЕИ и акумулатори в България, която също е планувано да бъде изпълнена по Плана. Трансформация на предприятията Големият дял на дребните и междинните предприятия в страната и изоставането им в интеграцията на цифровите технологии по отношение на Европейски Съюз им отрежда значимо място при определянето на стратегиите, които следва да се изпълнят със средства от Плана.

Така, по друга мярка компаниите ще могат да се употребяват от финансиране в размер на 30.6 млн. лева. за рационализация и възстановяване на управническите, индустриалните и логистичните процеси, като наред с това ще се подтиква и повишението на осведомителната и киберсигурността. Мярката също ще започва през септември, като от нея са изключени предприятия в секторите " Селско, горско и рибно стопанство ", " Добивна индустрия ", " Строителство ", " Образование " и " Социална активност ", за които средства са заложени в други европейски стратегии и планове.

Други 118,6 млн.лв. са планувани за дребни и междинни предприятия, които извършват планове в научноизследователска, развойна и иновационна активност. От средствата ще могат да се възползват не единствено български, само че и задгранични сдружения, които работят по планове на територията на страната в партньорство с други компании, научноизследователски организации и висши учебни заведения.
Реклама Свързани публикации Урсула декор дер Лайен: Със спестяването на всеки пространствен метър газ покачваме устойчивостта си против съветското изнудване 5 август 2022, 06:51 Малки компании имат два месеца да изискат евросубсидии за програмен продукт и инсталация 25 юли 2022, 06:00 Енергийният еврокомисар Кадри Симсoн: Черно море има голям капацитет за възобновима енергия 15 юли 2022, 06:18 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Наталия Бекярова

Източник: capital.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg