Общо 200 млн. лв. ще инвестира Министерството на иновациите и ...

Общо 200 млн. лв. ще инвестира Министерството на иновациите и

200 млн. лв. ще получат българските компании за собствени ВЕИ мощности

Общо 200 млн. лева. ще влага Министерството на нововъведенията и растежа в създаване на ВЕИ мощности и уреди за произвеждане и предпазване на енергия до 1 MWh за бизнеса.

С мярката ще бъдат подкрепени МСП и дребни сдружения със междинна пазарна капитализация от целия стопански набор като се изключи секторите „ Селско, горско и рибно стопанство “ и „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива “, оповестиха от Министерството на нововъведенията и растежа.

С въвеждането на вътрешни системи за произвеждане на електрическа енергия за лично ползване ще се реализира по-голяма енергийна самостоятелност на фирмите.

Процедурата за финансиране на фотоволтаици и акумулатори е една от трите по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), които следва да бъдат отворени до края на годината.

По друга мярка с 30,6 млн. лева. компаниите ще могат да внедрят съвременни ИКТ решения за възстановяване на управническите, индустриалните и логистичните процеси. Ще се подтиква и повишението на осведомителната и киберсигурността. Мярката ще започва през септември и ще е ориентирана към МСП от всички браншове без „ Селско, горско и рибно стопанство “, „ Добивна индустрия “, „ Строителство “, „ Образование “ и „ Социална активност “. Причината е, че средства за тях са заложени в други европейски стратегии и планове.

По Националния проект се плануват още вложения в научноизследователска, развойна и иновационна активност, в това число проява на технологии, прототипиране, ръководство на интелектуалната благосъстоятелност и други Те ще са по процедурата „ Финансиране на новаторски предприятия, получили „ Печат за качество “ по състезанията на Европейския съвет за нововъведенията. Общият ѝ бюджет е 118 560 000 лева., а бенефициенти ще бъдат дребни и междинни предприятия. Ще могат да се възползват и задгранични сдружения, изпълняващи планове на територията на България в партньорство с други компании и/или научноизследователски организации и висши учебни заведения. Очаква се насоките за кандидатстване по мярката да бъдат оповестени през септември.

Източник: moreto.net


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg