Общо 199 нападения от кафява мечка са регистрирани на територията

...
Общо 199 нападения от кафява мечка са регистрирани на територията
Коментари Харесай

200 нападения от мечки са регистрирани в Смолянско през 2022 г.

Общо 199 набези от кафява мечка са регистрирани на територията на област Смолян през 2022 година, уточни пред Българска телеграфна агенция инж. Здравко Бакалов, шеф на Южноцентралното държавно дружество (ЮЦДП).

При мечешките нападения са били убити 91 овце, 127 говеда, 11 коне, а 55 кошера и 49 пчелни фамилии са били унищожени.
Пет позволения за отстрел на проблематични мечки са издадени през предходната година, като са изпълнени две от тях за стръвници, нападащи край Смилян и Триград.
Близо 2/3 от нападенията са на територията на Държавното горско стопанство в Славейно – общо 62.

 В региона на ДГС – Триград набезите на стръвници са 44, а за ДГС – Смилян – 42.
 Проблемна мечка в рамките на стопанството в Смилян бе отстреляна в региона на с. Черешово през юли.
 Разрешението за нейния лов бе издадено след десетки набези над пчелини и стада край селата Смилян, Арда, Могилица и други

Кафявата мечка е предпазен тип в България и отстрел на единични екземпляри може да се позволи от министъра на земеделието, само че при потвърдени систематични набези над животни и селскостопанска продукция, както и при риск за хората от държанието на нападателни екземпляри.

Исканията и предложенията за издаване на позволение за отстрел се преглеждат от междуведомствена комисия с присъединяване на представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда, РДГ, ДГС, Областната и Общинската администрации.

Три от издадените разрешителни за отстрел на проблематични мечки в зоните на стопанствата в Славейно, Борино и Смилян са завършили неизпълнени.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР