Общо 18 шедьовъра на историческото документално кино ще гледат бургазлии

...
Общо 18 шедьовъра на историческото документално кино ще гледат бургазлии
Коментари Харесай

18 шедьовъра на документалното кино от цял свят ще гледаме в Бургас през септември

Общо 18 шедьовъра на историческото писмено кино ще гледат бургазлии и гостите на града от 19-и до 22 септември. Лентите са част от програмата на първия Международен фестивал на документалния исторически филм DOCK /International Documentary Historical Film Festival Burgas 2018/.

Това споделиха през днешния ден на конференция в Община Бургас заместник-кметът Йорданка Ананиева, Петър Стоянович - създател и селекционер на филмите, Димитър Стоянович - съосновател и селекционер и Лъчезар Аврамов - живописен шеф на фестивала.

" Не е инцидентен интервалът, в който ще се организира фестивалът - 19-22 септември. Избрахме да е във времето, в което честваме Деня на независимостта на България. Ние напълно поддържаме този фестивал, тъй като считаме, че няма задоволително прояви, които да демонстрират на публиката качественото историческо писмено кино ", показа зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева.

Първото издание на фестивала ще бъде в три елементи, които ще се състоят на три места в Бургас. В Експо център " Флора Бургас " ще се организира формалната конкурсна стратегия, в която ще се състезават девет селектирани заглавия. Специалната стратегия, отдадена на 100 години от края на Първата международна война, ще бъде в Културен център " Морско казино ", а на открита сцена " Охлюва " в три подред вечери ще бъдат излъчени три от най-хубавите филми от международното писмено кино.

" Фестивалът е продължение на една международна и европейска наклонност и опит за осмисляне на международната история. Община Бургас разбра смисъла на този фестивал и концепцията той да се организира тук. Подобен интернационален фестивал в Европа за писмено кино има единствено в Хърватия, а в този момент и в Бургас. Фестивалът включва спортна стратегия на филми, направени през последните две години, всеки с времетраене до 45 минути. От изпратените филми интернационално жури ще отсее единствено 9 заглавия, които ще се състезават в Бургас. Втората част ще бъде отдадена на края на Първата международна война. Ще има и три прожекции на одобрени интернационалните класики на документалното кино ", описа създателят на фестивала, историк, политик и публицист Петър Стоянович.

" По време на фестивала в Бургас ще могат да се видят неповторими заглавия и лауреати на най-престижните кинофестивали в света - претенденти за Оскар, участници в Кан, Локарно, Токио, Сандънс и други Филмите ще бъдат оценени от интернационално жури отпред със международно приетия кинокритик проф. Владимир Игнатовски, филмовия продуцент Мартичка Божилова, режисьора и продуцент Марин Марчевски и други ", добави съоснователят на фестивала Димитър Стоянович - основен редактор на L`Europeo, историк и сценарист.

" Получихме 350 заглавия досега от целия свят - Румъния, Сърбия, Турция, Съединени американски щати, Канада, Перу, Шри Ланка, Мексико, Аржентина, Иран, Египет, Индия, Унгария, Русия, Германия, Франция, Италия, Мароко и Испания. От тях ще бъдат селектирани единствено 9 кино лентата ", показа художественият шеф на фестивала DOCK Лъчезар Аврамов и добави, че окончателната селекция на филмите ще бъде оповестена на 2-ри юли посредством уеб страницата на фестивала: www.filmfestburgas.com 

Организаторите обявиха още, че за фестивала на документалното кино в Бургас ще дойдат някои от актьорите, режисьори и сценаристи от филмите-участници, а достъпът на феновете до всички прожекции ще бъде изцяло свободен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР